ГоловнаПолітика

Арсеній Яценюк: Максимальний обсяг задекларованої чиновниками готівки повинен бути внесений в державні банки

Лідер Народного фронту відзначив необхідність розширити перелік осіб, які підлягають обов'язковому декларуванню.

Арсеній Яценюк: Максимальний обсяг задекларованої чиновниками готівки повинен бути внесений в державні банки
Фото: nfront.com.ua

"Було б дуже правильно, щоб усі, хто задекларував свої готівкові кошти, дуже швидко принесли їх у державні банки і збільшили ресурсну позицію державних банків", - підкреслив лідер партії Народний фронт Арсеній Яценюк в інтерв'ю виданню "Цензор.НЕТ".

"Це, з одного боку, зменшить процентні ставки в економіці, а з іншого - дасть можливість банкам оперувати великими фінансовими ресурсами і додасть фінансової стабільності. Ці люди стануть інвесторами", - підкреслив він.

Арсеній Яценюк додав, що переклад максимального обсягу готівки в банківські вклади "в тому числі зніме питання про те, чи відповідають дійсності задекларовані людиною кошти".

Лідер Народного фронту також відзначив необхідність "розширити перелік осіб, які підлягають обов'язковому декларуванню": "Поширити їх на керівників політичних партій, кандидатів у народні депутати та кандидатів у президенти. Це обов'язково повинно бути".

Ефект від цих декларацій у більшості населення, підкреслив він, "шоковий": "Це підсвітило тезу про соціальну несправедливість. І треба відверто визнати, що такі етапи проходять в різних країнах. У Сполучених Штатах в 1930-х роках боролися з мафією, монополіями і їхніми олігархами. Ми проходимо цей етап. Це етап очищення. Нульова відправна точка. І далі в такому етапі очищення, вважаю, що всі громадяни, вся країна повинна буде дійсно переходити на інші рейки".

Яценюк: закон про спецконфіскацію не голосується, тому що колишні чиновники перекидають гроші з одних офшорів у інші

"Як для чиновника є вже сьогодні за законодавством священним обов'язком показувати свої доходи і витрати, і членів їхніх сімей, так і для кожного громадянина країни повинна стати священним обов'язком сплата податків і відповідне декларування. Це світова практика. І чому це також треба зробити? Тому що громадяни повинні брати активну участь у фінансуванні політичних партій, а це також підлягає декларуванню. А держава має звітувати перед громадянами, як використані сплачені податки", - сказав він.

"Тому я думаю, що наступним етапом має бути введення прозорих процедур для всієї країни, де і політичний клас, який обирається громадянами, і громадяни, які обирають політичний клас - всі живуть за одними правилами. Це чесно", - підкреслив лідер Народного фронту.

Відповідаючи на запитання про свою декларацію, Арсеній Яценюк зазначив, що подасть її, згідно закону, до 1 квітня наступного року, і нагадав, що декларує свої доходи з 2001 року, і ці документи розміщені на його сайті.

Раніше повідомлялося, що нардеп Сергій Мельничук (група Воля народу) подав виправлену електронну декларацію, однак вона нічим не відрізняється від початкового варіанта, в якому вказаний трильйон гривень готівки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram