ГоловнаПолітика

Давід Сакварелідзе: «Ми не будемо поки боротись за відставку президента. Ми будемо боротись за дострокові вибори»

Міхеіл Саакашвілі сьогодні нарешті зважився на крок, який давно від нього чекали і опоненти, і соратники – подав у відставку з посади голови Одеської ОДА. І тепер уже нічого не обмежуватиме його «антикорупційні» зусилля – ані потреба зберігати публічну лояльність до президента, ані необхідність хоч зрідка займатися проблемами окремо узятої області. Чим займатиметься «команда грузинських реформаторів» після виходу з владних кабінетів LB.ua розпитав соратника Саакашвілі Давіда Сакварелідзе. Який погодився на розмову з категоричною умовою, що редакція дозволить йому висловитися у повному обсязі, зокрема і щодо посту у Facebook шеф-редактора LB.ua Соні Кошкіної. 

Фото: Макс Требухов

Чому Саакашвілі пішов у відставку саме зараз?

Цим він доказав, що він не частина того істеблішменту, який зараз переплетений між Києвом і Одесою, він не частина Труханових, Ківалових, Пресманів – контрабандистів, колишніх бандитів, ватників, людей, які налаштовані проти України і яких підтримує Адміністрація президента. Саакашвілі ніколи не претендував на сторінку в «Forbes», так як сам президент, чи його близькі друзі. Він не претендував на те, що увійти в підручники. Тому, сьогодні відповів очікуванням українського суспільства і перейшов в інший формат політичної боротьби. Фактично зараз він перейшов в опозицію.

Але питання власне чому саме зараз. Адже з самого початку роботи на посаді, Саакашвілі скаржився на те, що йому перешкоджають працювати, чому він не пішов раніше?

Він вичерпав існуючі ресурси, впливи для того, щоб виправдати хоч якийсь процент очікування українців і одеситів. Здивував статус Соні Кошкіної, вона раділа через відставку. Мене дивує чому емоції такої молодої журналістки сьогодні співпадають з емоціями Труханова, Авакова і так далі. Мене це здивувало, бо всі нормальні люди сьогодні налаштовані дуже сумно, не тільки з приводу відставки Саакашвілі, але й з приводу загального фону. Якщо вони самі тільки не частина міліонерів, які замість реформ заробляють гроші.

Згадайте історію, коли мене президент попросив поїхати в Одесу, бо Шокін не назначав іншого кандидата на посаду обласного прокурора. Я, не дивлячись на мою боротьбу з Шокіним поїхав. Ми почали піднімати і розслідувати дуже важливі кримінальні справи. Наприклад, проти Турчинова, Пашинського по крадіжці нафтопродуктів Курченка, до якого прив’язаний клан Авакова. Почали розслідування по ОПЗ, де було два клани – президента і Яценюка. Справа по Харківському привозу. Після цього мене взяли і звільнили. Не тільки мене, але й частину команди Міхо, яка займалась такими речами. Я думаю, що тільки при Саакашвілі в області працював некорумпований обласний прокурор. Я не соромлюсь так казати, бо ви не знайдете людину, яка б мене звинуватила в корупції. Я за це відповідаю. Працював некорумпований глава УВС, глава митниці. В ОДА почали працювати без корупції. Раніше всім в країні було наплювати на дорогу Одеса-Рені. А це стратегічно важлива дорога, і Міхо підняв це питання. Саакашвілі – людина, яка не «кришувала» горіхову мафію, як люди в АП. А навпаки чинила опір СБУ та іншим корумпованим кланам. Вся інфраструктура партії «Солідарність» працювала на Труханова, а потім захищала Труханова впродовж місяця. Назвіть мені нормального політика, який би залишився і продовжував сипати собі на голову цей позор. Звісно ні, Саакашвілі – губернатор іншого калібру, хоча Порошенко пробував його прирівняти з іншими губернаторами (про інших ніхто і не згадує, ніяких негативів на них не йшло). Я думаю, Саакашвілі в Одесі себе вичерпав і перейде в іншу вагову категорію – як політик Міхеіл Саакашвілі, а не губернатор однієї з областей.

Фото: batkivshchyna.com.ua

Чи говорив він з Порошенком перед відставкою?

Я думаю, що вони раніше зустрічались. Я не в курсі їхніх останніх діалогів. Але Порошенка із самого початку хвилював фактор Саакашвілі. Його тривожило, що Міхо набирає підтримку. Після того, як Саакашвілі допоміг «забрати» Яценюка і абсолютно деструктивний уряд – Порошенко подивився і впевнився у силі Саакашвілі, як політика. Після цього він звісно думав, як зрівняти його рейтинг. Паралельно до зустрічей з Міхо, давались накази від АП виливати «чорнуху» на команду, перекривати ефіри, наймати ботів (ідіоти в фейсбуці, які займались різними «скидами»). В Україні не буде майбутнього, якщо таких людей на місцях будуть душити. Не сумніваюсь, що в Одесу тепер назначать якусь людину з мільйонною декларацією, людину, що буде частиною істеблішменту – пузатого чиновника і ви довго нічого не почуєте про Одесу. Одеса стане такою ж, як Закарпатська, Полтавську, чи інші області?

Ви кажете Саакашвілі займеться політикою, тобто очолить партію «Хвиля»?

Я не знаю куди він буде вступати, чи яку партію створювати. Я думаю, що він може стати соціальним ліфтом – без всяких ключів, чи партійних моментів об’єднати навколо себе легітимних українців.

Я питаюсь тому, що до виборів ще далеко.. Де і як він буде займатись опозиційною діяльністю?

До них буде далеко, якщо їх ніхто не буде вимагати. І якщо буде далі «бум» кланів – БПП і НФ, які втратили підтримку суспільства. Якщо дати їм можливість нормально заробляти і нагло декларувати мільйони кешу – тоді звісно, вибори будуть аж через три роки і ці люди знову будуть при владі. А виборців скуповуватимуть гречкою, як скота. Цього ми не допустимо і проти цього будемо боротись. Дострокові вибори не означають перемогу регіоналів. Поле, яке БПП і НФ мали заповнити реформами, зараз заповнене пустотою. Зрозуміло, що у такому разі будь-яка деструктивна політсила переможе. Єдине, що ми допускаємо – це перемога здорової об’єднаної політсили, які розуміють, що об’єднуються навколо ідеології, а не бабла. У цьому ми фундаментально відрізняємось від Порошенка.

Фото: Макс Требухов

Тобто можна сказати, що ви особисто будете боротись за відставку президента?

Ми не будемо поки боротись за відставку президента. Ми будемо боротись за дострокові вибори, щоб зайти на вибори монолітною політсилою, яка буде мати бачення радикальних, але компетентних реформ. Ми цих людей покажемо суспільству. Про це ми дуже скоро всіх повідомимо.

Все-таки, коли ви говорите «Ми» кого конкретно ви маєте на увазі? «Хвилю»?

Я і мільйони інших українців, Міхеіл та інші наші соратники, які налаштовані на дії. «Хвиля» це поки робоча група, якщо буде потреба в реєстрації її, як політпартії, ми повідомимо. Ми не хочемо, щоб вона була черговою партією. Так, для політичної діяльності потрібна партія, потрібен інструмент і ця партія буде. А де себе буде бачити Міхеіл Саакашвілі, в «Хвилі», іншій політ партії, чи об’єднанні політсил, це питання треба задавати йому особисто.

Тереза ЛащукТереза Лащук, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram