ГоловнаПолітика

Наливайченко: корупціонери повинні розуміти, що за ними пильно стежать

"Вся важлива інформація йде до фінансової розвідки США, ФБР, і українські чиновники вже потрапили під моніторинг".

За оприлюдненням українських електронних декларацій стежить міжнародна коаліція проти корупції - BEPS (Base erosion and profit shifting), заявив 4 листопада в ефірі програми "Шустер-Live" лідер руху "Справедливість" Валентин Наливайченко.

"Зараз глобальна антикорупційна коаліція відкриє всіх кінцевих власників офшорів. Єдина країна, керівництво якої не приєдналося - Україна. Ні президент, ні прем'єр не підписали ці документи", - заявив він.

Наливайченко також роз'яснив міжнародний механізм притягнення до відповідальності українських чиновників. За словами політика, після оприлюднення декларацій, чиновники повинні пояснити, як вони стали власниками іноземних компаній, чи не було порушено валютне законодавство України, як і хто виплачує цим політикам прибутки і дивіденди, як ці компанії були зареєстровані, хто видав довіреність (копію в банк ), хто заплатив за перереєстрацію.

"Вся важлива інформація йде безпосередньо до фінансової розвідки США, ФБР, і українські чиновники вже потрапили під моніторинг. Міжнародні санкції переслідують клептократів, тих, хто тримає таку кількість готівки, перебуваючи у владі в Україні", - заявив екс-голова СБУ.

Він нагадав про справу екс-прем'єра Павла Лазаренка, засудженого в США, і попередив про кримінальну відповідальність за використання офшорів: "Кожен чиновник, використовуючи офшори, повинен розуміти, що він уже потрапив під пильне око антикорупційної коаліції. Тому що їх соратники так само дають свідчення, як і колишній соратник Лазаренка свідчив: через які довірені особи відкривалися офшори і в яких банках", - зазначив лідер руху "Справедливість".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram