ГоловнаПолітика

Євросоюз здивований рішенням Порошенка ветувати закони про екологічну оцінку

"Наскільки ми розуміємо, під питанням не якісь окремі деталі, а весь проект".

Євросоюз здивований рішенням Порошенка ветувати закони про екологічну оцінку
Фото: Макс Требухов

Європейський Союз здивований тим, що президент Петро Порошенко ветував закони про екологічну оцінку.

Про це сказав під час круглого столу в Інституті Горшеніна, який було організовано в рамках партнерства з Реанімаційним пакетом реформ, Торстен Воллер, керівник однієї з секцій групи підтримки України в Європейській комісії.

Він заявив, що ці законопроекти відповідають європейським нормам, тому рішення Порошенка стало для ЄС несподіванкою.

Воллер наголосив: якби президент направив якісь конкретні пропозиції до цього законопроекту, це можна було б пояснити. "Але зараз, наскільки ми розуміємо, під питанням не якісь окремі деталі, а весь проект. Коментарі не надто конкретні, але фундаментальні. Це теж викликає питання, тому що ці закони еквівалентні європейським", - сказав він.

"Тривожно, що елементи, які додають прозорості процедурам, зараз під питанням з аргументом, що вони корупціогенні. Прозорість - це найкращий спосіб проти корупції", - додав також Воллер.

Окрім того, він здивований, оскільки одним з аргументів ветування стала "загроза національній безпеці". "Якщо це так, то як в Європейському Союзі 28 країн використовують такі самі механізми, і в них усе одно економіка працює", - заявив Воллер.

Експерт зазначив, що екологічна оцінка - це європейський стандарт, без якого Україна буде обмежена в інвестиціях, і висловив надію, що питання з вето вирішиться дуже швидко.

Нагадаємо, 31 жовтня Президент Петро Порошенко ветував закон (реєстраційний номер 3259) про стратегічну екологічну оцінку (СЕО), який є одним із зобов'язань України в рамках Угод про асоціацію з Європейським Союзом.

Також Порошенко ветував закон (№2009а-д) про оцінку впливу на навколишнє середовище. Ця оцінка стосується впливу на природу запланованої діяльності суб'єктів господарювання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram