ГоловнаПолітика

Експерт ЄС назвав безпричинним вето на закон про стратегічну екологічну оцінку

"Ми маємо справу з законом, який потрапив під гарячу руку".

Експерт ЄС назвав безпричинним вето на закон про стратегічну екологічну оцінку
Сергей Вихрист
Фото: Макс Требухов

Закон про стратегічну екологічну оцінку ветував президент Петро Порошенко тільки тому, що він ішов у пакеті з законом про оцінку впливу на навколишнє середовище.

Таку думку під час круглого столу в Інституті Горшеніна, який був організований у рамках партнерства з Реанімаційним пакетом реформ, висловив Сергій Вихрист, експерт проекту ЄС "Підтримка України в апроксимації законодавства ЄС у сфері навколишнього середовища".

"Ми маємо справу з законом, який потрапив під гарячу руку. Він позиціонувався як закон, який іде в пакеті з оцінкою впливу на навколишнє середовище. Але це самостійна процедура. Цього не зрозуміли, і якщо вже заветував один закон, то "згорів сарай, гори і хата", як кажуть у народі, давайте заветуємо й інший", - заявив він.

"Якщо в експертному середовищі викликають відверте здивування пропозиції про оцінку впливу на навколишнє середовище, то з приводу стратегічної екологічної оцінки цього подиву немає, тому що незрозуміло, що взагалі хотіли", - зазначив Вихрист.

За його словами, зауваження Президента до проекту №3259 зводяться до двох головних меседжів: "Ми так і не зрозуміли, до чого застосовується СЕО" і "Мінекології буде на власний розсуд визначати, які програми будуть здійснюватися, а які ні". Вихрист вважає, що визначення СЕО в законі прописано доволі чітко, а друге зауваження не відповідає дійсності.

"Потрібно визнати, що закон України про стратегічну екологічну оцінку отримав вето не тому, що він поганий, а тому, що заветувано закон про оцінку впливу на навколишнє середовище", - заявив він.

Нагадаємо, 31 жовтня Президент Петро Порошенко ветував закон (реєстраційний номер 3259) про стратегічну екологічну оцінку (СЕО), який є одним із зобов'язань України в рамках Угод про асоціацію з Європейським Союзом.

Також Порошенко ветував закон (№2009а-д) про оцінку впливу на навколишнє середовище. Ця оцінка стосується впливу на природу запланованої діяльності суб'єктів господарювання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram