ГоловнаПолітика

Лобісти Януковича в Раді придумали черговий спосіб блокувати ухвалення закону про спецконфіскаціі, - Матейченко

Авторам закону запропонували нові правки.

Лобісти Януковича в Раді придумали черговий спосіб блокувати ухвалення закону про спецконфіскаціі, - Матейченко
Фото: Макс Требухов

Крім "Опозиційного блоку" у Верховній Раді працює потужна міжфракційна лобістська група, яка умисно дискредитує законопроект про спецконфіскацію коштів Януковича та його прибічників. Тепер вони висувають абсолютно абсурдні і неправові ініціативи виписати закон під конкретні прізвища Януковича та представників його угруповання.

Про це заявив народний депутат фракції "Народний фронт", член Комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції Костянтин Матейченко.

"Мабуть, жоден законопроект ще не проходив процедури такого ретельного обговорення й удосконалення. Це відбувалося в кілька етапів. Кожен мав можливість висловитися і внести свої правки. Практично всі побажання були враховані. Фінальний варіант допрацьовувався міжнародною групою під керівництвом міністра юстиції. Свої підписи під висновками поставили експерти Європейської комісії. Все відповідає визнаним міжнародним стандартам. Законопроект було внесено до парламенту Кабінетом Міністрів. Така практика, врешті-решт, - не український велосипед. Її застосовують у багатьох демократичних державах Заходу. А в нас дехто продовжує сидіти в танку і розповідає, мовляв, це не годиться і так не підходить, є якісь сумніви і так далі", - зазначив народний депутат.

Матейченко переконаний, що відбуваються свідоме затягування часу і спроби "тихо" заблокувати процес. На його думку, за цим стоять як відкриті спільники Януковича з "Опоблоку", так і приховані "консерви" у Верховній Раді, яких координують із Кремля.

"Подивіться, наприклад, на заяви Борислава Берези, який свідомо маніпулює, розповідаючи, що кожен громадянин мало не автоматично може потрапити під дію цього закону. Ну це відверта неправда. Стягнення награбованих активів у бюджет держави відбувається тільки через рішення суду. Воно може стосуватися лише тієї особи, яка переховується від органів слідства і суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності і перебуває в міжнародному розшуку не менш ніж два місяці", - пояснив він.

За словами Матейченка, "тепер у парламентських «адвокатів» Януковича з'явилася нова фішка".

"Вони хочуть буквально виписати закон під покарання конкретних осіб. Але це ж правовий нонсенс. Такий закон, або будь-які процесуальні дії відповідно до нього, буде дуже просто оскаржити в українських і міжнародних судах. Тільки-но в "тіло" закону буде вписано ім'я Януковича або якоїсь іншої конкретної особи, наприклад, когось із його прибічників, Європейський суд відразу визнає такий закон інструментом політичного переслідування. Все це робиться, щоб звести добру справу до абсурду", - зауважив парламентарій.

"Мені дивно чути в цьому хорі захисників грошей Януковича Борислава Березу. Він не вилазить із телеканалу «Інтер», який належить Фірташу та Льовочкіну. Борислав Береза фігурував у доброзичливому листуванні з агентесою російських спецслужб Столяровою, яку видворили з України. Вона ж недарма називала його своїм найуспішнішим проектом. Тепер Береза на повну відпрацьовує вказівки з Кремля, знищуючи закон про конфіскацію до українського бюджету арештованих грошей Януковича", - зазначив представник "Народного фронту".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram