ГоловнаПолітика

G7 привітала Україну з успішним запуском е-декларування

Посли ключових країн світу сподіваються на належне розслідування отриманих даних.

G7 привітала Україну з успішним запуском е-декларування

Посли країн "Великої сімки" (G7) привітали владу України із завершенням першого етапу подачі електронних декларацій і висловили надію, що вони стануть джерелом даних для правоохоронних органів.

"Ми вітаємо уряд України із завершенням першого етапу подачі електронних декларацій про активи. Це є важливим етапом на шляху до збільшення прозорості та підзвітності серед державних посадових осіб. Ми визнаємо і високо цінуємо загальне дотримання процедури всім урядом, незважаючи на технічні збої, які на початковому етапі ускладнювали процес. Високий рівень виконання серед посадових осіб свідчить про те, що система функціонує належним чином і буде служити надійним джерелом даних для правоохоронних органів", - сказано в заяві послів країн G7, яку поширила прес-служба посольства Японії в Україні в четвер.

Посли країн "Великої сімки" відзначили, що в перспективі вкрай важливо, щоб українська влада продовжувала забезпечувати стійкість і незалежність системи за допомогою зовнішньої перевірки і шляхом підтримки антикорупційного законодавства та органів.

"Це включає наявність у Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) здатності, ресурсів і незалежності для перевірки цих декларацій належним чином і управління системою електронного декларування активів. Аналогічним чином Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) повинні мати повноваження, персонал і фінансування для того, щоб повною мірою розслідувати і переслідувати в судовому порядку в корупційних справах. НАЗК, НАБУ і САП повинні функціонувати таким чином, як це передбачено в українському законодавстві, і відповідати очікуванням українського народу", - сказано в заяві.

Посли G7 наголосили, що створення Агентства зповернення і управлення активами має бути завершене якнайшвидше.

"Ми будемо продовжувати підтримувати зусилля президента, прем'єр-міністра і всіх державних органів і громадянського суспільства України в боротьбі з корупцією", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, 30 жовтня в Україні завершилася подача чиновниками вищого рівня електронних декларацій.

Декларування показало, що люди, які перебувають при владі, мають величезні статки. Зокрема, сума коштів, задекларованих народними депутатами, дорівнює 12,3 млрд грн. Це 31% державного бюджету Молдови на 2016 рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram