ГоловнаПолітика

Клімкін: без повернення Дебальцевого не розумію, як ми будемо просуватися до виборів

Міністр закордонних справ розповів про пункти Дорожньої карти для Донбасу, на яких наполягає Україна.

Клімкін: без повернення Дебальцевого не розумію, як ми будемо просуватися до виборів
Фото: 24tv.ua

Україна в рамках підготовки Дорожньої карти для врегулювання ситуації на Донбасі наполягатиме на поверненні Дебальцевого під свій контроль. Про це в інтерв'ю програмі "Лівий берег із Сонею Кошкіною" заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін.

"Дебальцеве - важливе місто не тільки з політичного чи військового погляду. Фундаментальна його важливість саме з емоційного боку. Це питання чесності і справедливості, адже атака на місто йшла під час переговорів у Мінську. ...Не люблю оперувати в політиці символами, але це символ для всіх нас. Місто має повернутися під контроль України, інакше я не розумію, як ми будемо просуватися до виборів", - зазначив міністр.

За його словами, на наступному засіданні "нормандської четвірки" у Відні на рівні міністрів закордонних справ це питання буде обговорюватися, як і можливість введення на Донбас поліцейської місії. Клімкін прогнозує достатньо складне обговорення і не розраховує на швидке затвердження Дорожньої карти через наявні розбіжності сторін.

"Ми повинні вийти на домовленості станом на вересень 2014 року. І навіть якщо ми - в результаті виконання всіх умов безпеки - вийдемо на вибори, в «сірих» зонах, які були зайняті після вересня 2014 року (а це близько 1500 км - ред.), вони все одно не відбудуться... У вересні 2014 року було встановлено чітку межу (лінія розмежування - ред.), і вільні чесні вибори, до яких ми прийдемо в результаті виконання всіх кроків Дорожньої карти, будуть проводитися тільки в рамках цієї лінії. Дебальцеве і ще 1500 кв. км - поза нею", - розповів голова МЗС.

При цьому Клімкін не прокоментував заяву прес-секретаря Володимира Путіна Дмитра Пєскова про те, що Дебальцеве не повернуть за жодних обставин, назвавши її не вартою уваги.

"Вимогою в процесі формування Дорожньої карти буде вирішення проблеми Дебальцевого. Моє бачення вирішення - повернення міста під український контроль. У нашому проекті Дорожньої карти буде окремий рядок щодо того, що робити з Дебальцевим. І буде ще один окремий рядок - над цим рядком - що робити із «сірими» територіями? Як саме все це буде прописано, я поки що не скажу", - повідомив міністр. При цьому він додав, що, незважаючи на існування "сірої" зони в місті, Україна зобов'язана дбати про його жителів, оскільки вони є громадянами України.

Докладно про це читайте в повному тексті інтерв'ю "Павло Клімкін: «Люди 2,5 роки знаходяться під російською пропагандою, і багато хто дійсно вважає нас хунтою»".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram