ГоловнаПолітика

Сім депутатів не подали електронні декларації

Серед міністрів і їхніх заступників порушників закону не знайшлося.

Сім депутатів не подали електронні декларації
Мария Матиос
Фото: openukraine.org

Сім народних депутатів із 423 не подали вчасно електронні декларації про доходи, підрахували Українські Новини.

Це В'ячеслав Богуслаєв і Анатолій Гіршфельд (обидва - депутатська група "Воля народу"), Ігор Шкіря (група "Відродження"), Юрій Шухевич (фракція Радикальної партії Олега Ляшка), сестра головного військового прокурора Анатолія Матіоса, депутат від фракції "Блок Петра Порошенка" Марія Матіос.

У встановлений законом термін також не подали декларацію депутати-втікачі Олександр Онищенко і Сергій Клюєв.

Водночас усі члени Кабінету Міністрів, а також перші заступники міністрів і заступники міністрів подали електронні декларації.

Втім, в реєстрі не відображається декларація першого заступника міністра молоді та спорту Ігоря Гоцула. Однак у коментарі Українським Новинам він повідомив, що подав декларацію ще в п'ятницю, 28 жовтня.

Нагадаємо, з моменту запуску системи електронного декларування державні службовці, які займають відповідальні й особливо відповідальні посади, мусили протягом 60 днів подати електронні декларації про свої доходи. Тож 30 жовтня було останнім днем для подачі електронної декларації про доходи.

Якщо за результатами контролю встановлено, що суб'єкт декларування не подав декларацію, Національне агентство з питань запобігання корупції письмово сповіщає його про факт ненадання декларації, і той повинен протягом 10 днів з дня отримання повідомлення подати декларацію.

Одночасно НАЗК письмово повідомляє про факт ненадання декларації керівника органу, в якому працює суб'єкт декларування, і спеціально уповноважені органи у сфері протидії корупції.

Згідно із законодавством, кримінальна відповідальність за подачу чиновниками недостовірних даних у деклараціях про доходи настає, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму понад 250 розмірів мінімальної зарплати (зараз це 1 450 гривень), тобто 362 500 гривень, а після збільшення мінімальної зарплати до 3,2 тис. гривень - 800 тис. гривень.

Зокрема кримінальна відповідальність за подачу недостовірної інформації в деклараціях передбачає покарання (крім позбавлення волі на строк до 2 років) штраф від 2,5 тис. до 3,5 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (42,5-59,5 тис. гривень) або громадські роботи на строк від 150 до 240 годин.

Крім того, передбачається адміністративна відповідальність за подання недостовірних відомостей у вигляді штрафу від 1 тис. до 2,5 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів (17-42,5 тис. гривень), якщо подані в декларації дані відрізняються від достовірних на суму від 100 до 250 розмірів мінімальної зарплати (зараз 145-362,5 тис. гривень), а після збільшення мінімальної зарплати до 3,2 тис. гривень - 320-800 тис. гривень.

Крім того, відповідно до закону про "Про запобігання корупції", протягом семи днів після подачі декларації суб'єкт декларування має право подати виправлену декларацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram