ГоловнаПолітика

Тимошенко презентувала свою програму розвитку АПК

Під час Всеукраїнського селянського віче, де зібралося 10 тисяч селян

Тимошенко презентувала свою програму розвитку АПК

Лідер ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко презентувала програму розвитку села, яка пропонує масове створення сімейних фермерських господарств.

Презентація відбулася у суботу в Києві під час Всеукраїнського селянського віче, де зібралося 10 тисяч селян, повідомляє прес-служба Батьківщини

Тимошенко зазначила, що Україні потрібна нова стратегія розвитку сімейних ферм, яка б дозволила збільшити їхню кількість в 36 разів - до півтора мільйона господарств. Така політика дозволить не тільки забезпечити країну продуктами харчування, але і створить можливість для кожної сім'ї в селі жити заможно.

На переконання політика, сімейні ферми - це головний уклад ведення аграрного бізнесу в усіх аграрних країнах світу, тому Україна повинна йти тим же шляхом.

"Сьогодні 68% землі в Європі обробляють сімейні ферми. В Азії цей показник досягає 85% землі, в Африці - 62%. Загалом створено понад 570 мільйонів сімейних фермерських господарств, які виробляють практично всю сільськогосподарську продукцію світу. Так працюють найуспішніші країни: вони мають сімейні ферми, які обробляють землю до 78% від загального виробництва у своїй країні", - пояснила вона.

Політик підкреслила, що сьогодні необхідно спільними зусиллями виробити стратегію та бачення розвитку сімейних ферм в Україні, і щоб їхня кількість зросла у десятки разів. "Україна потребує збільшення сімейних фермерських господарств до 1 млн 584. Це наша мета і наш шлях, і ми це зробимо", - підсумувала вона.

У той же час лідер Батьківщини констатувала, що в Україні різко знижуються показники розвитку сімейних ферм. Це робить країну неконкурентною, особливо у порівнянні з європейськими країнами. Наприклад, показник кількості ферм на 1 тис. населення в Україні та ЄС відрізняється в десятки разів. У Греції, наприклад, це 65,29, в Україні - лише 1,3 господарств. Неможливо порівнювати Україну навіть із сусідньою Польщею: 43 тисяч ферм, в той час як у Польщі - 2,5 мільйони.

"У 2015 році в Україні було 27 тисяч фермерських господарств, у той час, як вже у 2016 році їх стало лише 20,5 тисяч. Це мінус 6 тисяч ферм! Чи це випадково? Ні! Тому що це мета людей, які сьогодні тримають в руках владу. Вони вважають, що сільськогосподарська земля - не ваша, і не планують вам її залишати", - підкреслила голова партії.

Причина такої бездарної політики, на переконання політика, полягає в тому, що "сотнями і тисячами гектарів землі володіє 11 сімей, наближених до влади", які також очолюють земельне рейдерство. "Одна з таких сімей, мені страшно сказати, кому належить. Це наш президент держави", - констатувала вона.

Юлія Тимошенко також висловила обурення тим, що за 25 років жодна влада в Україні не змогла впровадити стратегію розвитку села, сільського господарства і, зокрема, сімейних ферм.

"Я не вірю, що за 25 років країна не зрозуміла, що сімейні ферми - це наше майбутнє і наше сьогодення. Я не вірю, що вони за 25 років не змогли прийняти закон про розвиток сімейних ферм і втілити його в життя. Я не вірю, що вони цього не знають. Вони просто не хочуть. Тому що наша земля - безцінна", - пояснила вона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram