ГоловнаПолітика

Захід знайде методи, щоб протидіяти гібридній війні, - віце-президент Інституту Горшеніна

"Якщо запанує розуміння, що військова сила - це теж один з пропагандистських прийомів, гібридна агресія може втратити своє підґрунтя".

Захід знайде методи, щоб протидіяти гібридній війні, - віце-президент Інституту Горшеніна
Алексей Лещенко
Фото: Макс Требухов

Західні країни через деякий час обов'язково знайдуть методи, щоб протидіяти гібридній війні, яку веде Росія.

Про це сказав віце-президент Інституту Горшеніна Олексій Лещенко на круглому столі в Інституті Горшеніна.

"Багато західних фахівців, вивчаючи гібридні методи, якими Росія веде свою агресію, говорили, що в основі цього лежить залякування військовою силою і ядерним потенціалом РФ. Якщо запанує розуміння, що військова сила і готовність використовувати ядерну зброю - це теж один з пропагандистських прийомів, то вся ця гібридна агресія може втратити своє підґрунтя", - заявив він.

Лещенко наголосив, що в інформаційній пропаганді Росії є два важливі моменти.

"По-перше, Росія веде дуже диференційовані кампанії, на різні цільові групи. На росіян спрямовують одні меседжі, на тих, хто російськомовних у довколишніх державах, які вагаються, - інші меседжі, і кампанія з абсолютно третіми меседжами ведеться щодо західного світу. І другий акцент - Росія веде свою інформаційну агресію, використовуючи демократичні інститути західних країн, вільні ЗМІ. У США не можуть закрити Russia Today, бо Russia Today захищається першою поправкою до Конституції. І Russia Today подає альтернативний погляд - це офіційна кампанія, яку веде Russia Today", - сказав він.

Експерт підкреслив, що можливість грати на демократичних свободах у гібридній війні Росія матиме тільки в короткостроковій перспективі.

"Демократія більш конкурента, ніж диктатура. І в середньостроковій, довгостроковій перспективі обов'язково демократія знайде методи, як протистояти гібридній війні", - упевнений він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram