ГоловнаПолітика

ГПУ завершила слідство у справі забудовника Войцеховського

Засновник "Укогруп" незабаром піде під суд.

ГПУ завершила слідство у справі забудовника Войцеховського
Архив
Фото: gp.gov.ua

Генеральна прокуратура завершила досудове розслідування у справі великого київського забудовника Анатолія Войцеховського, який заснував будівельну піраміду "Укогруп" і "Сіті груп".

Про це повідомив перший заступник генерального прокурора Дмитро Сторожук у фейсбуці.

Войцеховському і двом керівникам підконтрольних йому підприємств інкриміновано вчинення у складі організованої групи кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 28, ч.ч. 3, 4 ст. 197-1, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 366 КК України. Зараз із матеріалами справи знайомляться підозрювані та їхні адвокати, після чого обвинувальний акт передадуть до суду.

Слідству вдалося встановити, що Войцеховський у співучасті з іншими особами у 2004-2013 роках придбав частки в статутних капіталах низки підприємств (у 2014 році окремі з них були переоформлені на підставних осіб).

За допомогою цих підприємств злочинне угруповання самовільно захопило земельні ділянки під будівництво 40 об'єктів.

Також установлено непоодинокі факти повторного продажу квартир, уже проданих іншим громадянам.

Окремі об'єкти будівництва введено в експлуатацію на підставі підроблених рішень судів, незаконно реєструються в Державному реєстрі нерухомого майна.

Порушення зафіксовано під час будівництва ЖК "Перлина Троєщини" (вул. Закревського, 42А), БЦ "Домініон де люкс" (вул. Ушинського, 40), РК "Мега Сіті" (вул. Харківське шосе, 19 і 19-А ), РК "Сосновий Бор" (квартал вул. Олевської, Клавдіївського, Бахмацької).

На самовільно захоплені земельні ділянки, об'єкти будівництва, майно Войцеховського вартістю близько 200 млн грн накладено арешт.

Крім того, триває розслідування фактів самовільного захоплення решти земельних ділянок, використання їх у 2004-2016 роках для незаконного будівництва житлових і офісних комплексів, привласнення коштів інвесторів, ухилення від сплати податків.

Нагадаємо, співробітники прокуратури затримали Войцеховського 15 липня. Йому пред'явлено підозру за ч.3 ст.212 Кримінального кодексу за фактом умисного ухилення від сплати податків на суму 12,5 млн грн, за ч.3 та 4 ст.197-1 і ч.5 ст.191 КК за фактом створення організованої злочинної групи для самовільного зайняття земельної ділянки територіальної громади Києва по вулиці Закревського, 42 і будівництва ЖК "Перлина Троєщини", а також заволодіння під час цього будівництва шляхом обману грошовими коштами громадян на суму 2,6 млн грн.

17 липня його заарештували із заставою 14 млн гривень і через 10 днів, після виплати грошей, його відпустили із СІЗО. З'явилася інформація про його втечу в Росію, але в ГПУ це спростували і заявили, що він перебуває в межах України і співпрацює зі слідством.

Войцеховський - творець будівельної піраміди, на чолі якої стоять компанії "Укогруп" і "Сіті-груп". Об'єкти, побудовані забудовниками із цієї структури, переважно незаконні, більшість із них не завершені. Мешканці вже побудованих багатоповерхівок часто не мають документів на квартири. Відмінна риса всіх будівництв Войцеховського - вкрай низька ціна квадратних метрів.

Навесні 2015 року КМДА оприлюднила список із понад 40 об'єктів "Сіті Груп" і "Укогруп". Кришування "Укогруп" приписують колишньому генпрокурору Віктору Шокіну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram