ГоловнаПолітика

​Білорусь вимагає від України офіційних вибачень за інцидент з літаком

Україна завернула рейс Київ - Мінськ, щоб зняти пасажира.

​Білорусь вимагає від України офіційних вибачень за інцидент з літаком
Фото: belarus-news.eu

Білорусь чекає від української сторони офіційних вибачень за примусове повернення літака "Белавіа" на вимогу українських спецслужб.

Про це повідомляє БЕЛТА з посиланням на Міністерство закордонних справ Білорусі.

У МЗС 22 жовтня викликано тимчасового повіреного у справах України Валерія Джигуна. Керівнику української дипмісії була вручена нота, в якій білоруська сторона висловила протест у зв'язку з діями щодо примусового повернення літака "Белавіа", що здійснював 21 жовтня регулярний рейс В2-840 за маршрутом Київ - Мінськ.

"Білоруська сторона очікує офіційних вибачень і вимагає відшкодування всіх фінансових витрат і витрат, викликаних діями української сторони", - йдеться в заяві МЗС.

Міністерство закордонних справ також доручило Надзвичайному і Повноважному Послу Білорусі Ігорю Соколу вручити аналогічну ноту протесту в МЗС України.

Прес-секретар Служби безпеки України Олена Гітлянська прокоментувала інцидент в своєму Фейсбуці, заявивши, що СБУ діяла в рамках своєї компетенції для забезпечення безпеки громадян.

"СБУ отримала інформацію про іноземного громадянина і можливу загрозу національній безпеці держави. На момент отримання інформації іноземець вже перебував на борту авіакомпанії "Белавіа", який готувався виконати рейс до Мінська. Ми невідкладно поінформували про це ДП "Украерорух". На той час, коли диспетчер зв'язався з пілотом, літак вже кілька хвилин перебував у повітрі. Після перевірочних заходів ми переконалися, що загроза нацбезпеці локалізована. СБУ діяла і діятиме в рамках компетенції для забезпечення безпеки країни і її громадян", - написала вона.

При цьому інформацію про те, що в разі невиконання команди в повітря будуть підняті винищувачі, вона назвала "несерйозною".

"Невже можна серйозно сприймати інформацію про те, що винищувачі могли бути підняті в небо проти цивільного лайнера?", - зазначила Гітлянська.

Нагадаємо, 21 жовтня Україна завернула літак "Белавіа", що вже злетів, щоб зняти пасажира.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram