ГоловнаПолітика

Рада прийняла декларацію, приурочену до 77-річчя вторгнення СРСР до Польщі

Аналогічну заяву прийме Сейм Польщі, а пізніше - і Сейм Литви.

Рада прийняла декларацію, приурочену до 77-річчя вторгнення СРСР до Польщі
Фото: пресс-служба президента

Верховна Рада в четвер, 20 жовтня, прийняла декларацію пам'яті і солідарності, приурочену, як ідеться в пояснювальній записці, до 77-річчя вторгнення СРСР до Польщі.

За неї проголосували 243 народних депутати.

У заяві, яку сьогодні також повинен прийняти Сейм Польщі, йдеться, що пакт Ріббентропа-Молотова від 23 серпня 1939 року призвів до початку Другої світової війни, окупації Польщі Німеччиною та Радянським Союзом, радянської окупації Литви, Латвії та Естонії, масових репресій і 50-річного поділу Європи на два табори.

"Ми пам'ятаємо, що слабкість міжнародної реакції на ескалацію перед Другою світовою війною тоталітарних і шовіністичних ідеологій, відсутність належної реакції на порушення з боку агресорів міжнародного права, а також політика поступок заохотили комуністичний і нацистський режими до агресії, а в підсумку - до поділу Європи", - сказано в заяві.

Депутати звертають увагу, що зараз схожа ситуація склалася в зв'язку з агресивною політикою Росії щодо України.

"Ми закликаємо всіх європейських партнерів показати єдність і міжнародну солідарність і захищати об'єднану Європу від зовнішньої агресії. Закликаємо народи всієї Європи пам'ятати про причини і наслідки Другої світової війни, а також докласти спільних зусиль для захисту безпеки і свободи", - йдеться в заяві.

Спочатку планували, що таку саму заяву прийме і парламент Литви, але там зараз проходять вибори. У нинішнього депутатського складу вже не буде пленарних засідань, а наступний проведе перше засідання тільки в другій половині грудня. Тому литовські депутати приєднаються до заяви пізніше.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram