ГоловнаПолітика

Антикорупційний комітет Ради закликав відкрити кримінальну справу проти НАПК

Депутати вважають, що сайт декларацій не захищений від внутрішнього втручання.

Антикорупційний комітет Ради закликав відкрити кримінальну справу проти НАПК

Комітет Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції вимагає від Генеральної прокуратури розслідувати можливу службову недбалість співробітників Національного агентства протидії корупції (НАПК), а від Служби безпеки України - розслідувати втручання в систему електронного декларування.

Рішення звернутися до правоохоронних органів було прийнято на засіданні комітету в середу, передає кореспондент LB.ua.

Окрім того, комітет вирішив звернутися в НАПК з вимогою привести у відповідність до закону інтерфейс сайту е-декларацій і визначити адміністратора. Від Кабміну депутати вимагають провести службове розслідування того, як виконується закон про е-декларування співробітниками НАПК.

Також рішення містить звернення до Президента і прем'єр-міністра з вимогою особисто забезпечити впровадження закону про е-декларування.

"За" проголосували всі члени комітету, крім нардепа від "Батьківщини" Ігоря Луценка, він утримався.

Підставою для такого рішення, за словами членів комітету, стало втручання в сайт електронного декларування. Вони стверджують, що система не захищена від внутрішнього злому, а отже, заповнена чиновником декларація може бути змінена.

Як наслідок, невинні люди можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності, а корупціонери навпаки - ухилитися від відповідальності.

На думку комітету, впровадження е-декларацій намагаються зірвати з політичних мотивів.

Нагадаємо, всі чиновники вищої ланки повинні подати декларації про доходи та активи через систему електронного декларування до кінця жовтня, а влада зобов'язана забезпечити вільний доступ громадськості до цих даних. Виконання цього зобов'язання - структурний маяк МВФ. Станом на початок жовтня жоден міністр про доходи не відзвітував, а з усіх народних депутатів е-декларацію подав лише Михайло Гаврилюк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram