ГоловнаПолітика

Рада зрівняла пенсії військовослужбовців і тих, хто отримав інвалідність під час АТО

Добровольці-інваліди отримають право на пенсію нарівні зі строковиками.

Рада зрівняла пенсії військовослужбовців і тих, хто отримав інвалідність під час АТО
Фото: пресс-служба президента

Верховна Рада зрівняла пенсії військовослужбовців строкової служби (членів їхніх сімей) і добровольців, які отримали інвалідність під час антитерористичної операції, а також членів сімей загиблих під час АТО.

За прийняття в цілому законопроекту №2345-а проголосували 264 депутати за мінімально необхідних 226.

Згідно з документом, умови, норми і порядок пенсійного забезпечення поширюються також на осіб, які отримали інвалідність у зв'язку з пораненням, контузією чи в результаті захворювання, пов'язаного з безпосередньою участю в АТО.

Також ці норми поширюються на членів їхніх сімей і членів сімей осіб, які загинули в результаті поранення або контузії, отриманих під час безпосередньої участі в АТО.

"З огляду на те, що на таких осіб не поширюється дія Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", пенсія таким особам призначається відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Зокрема, пенсія через інвалідність призначається особі залежно від групи інвалідності і за наявності необхідного страхового стажу на час настання інвалідності. Пенсія через втрату годувальника - непрацездатним членам сім'ї померлого годувальника, за наявності в годувальника на день смерті страхового стажу, який був би необхідний йому для призначення пенсії за III групою інвалідності. Водночас серед тих, хто втратив здоров'я і став інвалідом, а також серед загиблих є такі особи, у яких передбаченого законом стажу для призначення їм пенсії через інвалідність, а сім'ям загиблих - пенсії через втрату годувальника недостатньо. З огляду на це, такі особи з інвалідністю, а також сім'ї загиблих узагалі не отримують підтримки від держави", - йдеться в записці до документа.

Нагадаємо, в серпні президент Петро Порошенко підписав закон про соцдопомогу сім'ям військових.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram