ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Посадковий модуль космічної місії ExoMars почав зниження до Марса

Посадка очікується в середу.

Посадковий модуль космічної місії ExoMars почав зниження до Марса
Фото: EPA/UPG

У неділю, 16 жовтня, космічний апарат місії ExoMars на підльоті до планети Марс розділився на два модулі - посадковий Schiaparelli ("Скіапареллі") і орбітальний Trace Gas Orbiter.

Посадка "Скіапареллі" на Марс очікується 19 жовтня о 17:48, пише N+1.

Якщо посадка пройде згідно з планом і модуль вийде на зв'язок, то "Скіапареллі" стане першим апаратом Європейського космічного агентства, що здійснив успішну м'яку посадку на Марс.

Головна мета зонда - демонстрація технологій посадки на Марс. На першому етапі апарат буде використовувати тертя об атмосферу, що знизить його швидкість із 21 тисячі кілометрів на годину до 1700 кілометрів на годину. Після цього приблизно на висоті 11 кілометрів буде викинуто парашут. На останній стадії зниження, на швидкості 250 кілометрів на годину, відкриється капсула, що містить сам зонд, і на решті дистанції гальмування здійснюють реактивні двигуни.

Інженери припускають, що на висоті двох метрів апарат на якийсь час зависне в марсіанському повітрі, а потім перейде у вільне падіння. Зіткнення з поверхнею відбудеться на швидкості кілька метрів на секунду - цей удар поглине спеціальна структура на нижній частині апарата, що зминається.

"Скіапареллі" несе на собі кілька наукових приладів. Частина з них працюватиме під час посадки - це датчики температури, тиску і теплових потоків, що показують стан апарата під час спуску. Вони допоможуть краще зрозуміти, що відбуватиметься з основним апаратом місії - ровером - який відправлять до Марса 2020 року.

Інші прилади призначені для дослідження параметрів навколишнього середовища на Марсі: температура, швидкість вітру, вологість й інші. "Скіапареллі" пропрацює на поверхні планети лише кілька днів, уперше зробивши заміри електричних полів, щоб визначити їхню роль у пилових бурях.

Нагадуємо, що ракету на Марс запустили в березні цього року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram