ГоловнаПолітика

Росія в Криму насаджує терор, - МЗС

Україна вимагає негайного звільнення п'яти заарештованих 13 жовтня кримських татар.

Росія в Криму насаджує терор, - МЗС
Фото: http://zakonplus.com.ua

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку з проведенням 12 жовтня 2016 року окупаційною владою Криму серії обшуків у будинках кримських татар, неправомірним затриманням та подальшим арештом п’яти громадян України - активістів кримськотатарської спільноти Теймура Абдуллаєва, Узеїра Абдуллаєва, Айдера Саледінова, Еміля Джемадінова і Рустема Ісмаілова.

Про це інформує прес-центр МЗС.

За аналогією з попередніми резонансними випадками, офіційною підставою для їхнього затримання стали безпідставні звинувачення в терористичній діяльності.

"Такі дії Російської Федерації є продовженням її репресивної політики, спрямованої на залякування населення півострова з метою подавлення будь-яких проявів інакомислення і громадського спротиву незаконній окупації", - йдеться в повідомленні.

У МЗС переконані, що спроби держави-окупанта приховати власне свавілля та зневагу до прав людини за ширмою "боротьби з тероризмом або екстремізмом" уже давно нікого не вводять в оману.

"Діючи такими методами, Російська Федерація сама власноручно насаджує терор на захопленій внаслідок збройної агресії українській території, сіє там страх і безправ’я, грубо порушує базові норми міжнародного права, демократичні права і свободи", - зазначили у зовнішньополітичному відомстві.

МЗС України вимагає негайного звільнення п'яти заарештованих 13 жовтня кримських татар, а також інших громадян України, які незаконно утримуються зараз в неволі російською окупаційною владою, а також закликає міжнародних партнерів України до посилення тиску на Російську Федерацію з вимогою припинити переслідування і репресії на етнічному та релігійному ґрунті в тимчасово окупованому Криму.

Нагадаємо, у Криму в середу, 12 жовтня, ФСБ провела обшуки в будинках кримських татар. Затриманим у Строгонівці кримським татарам висунули підозру в тероризмі.

13 жовтня Київський районний суд Сімферополя обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 2 місяці для п'ятьох кримських татар, затриманих 12 жовтня після обшуків у їхніх будинках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram