ГоловнаПолітика

Пташник розповіла про опір децентралізації в Раді

Заяви партій про цю реформу і їх дії не завжди збігаються.

Пташник розповіла про опір децентралізації в Раді
Виктория Пташник
Фото: Макс Левин

Депутат Верховної Ради Вікторія Пташник вважає, що заяви і дії окремих політичних сил з приводу децентралізації не завжди збігаються.

Про це вона сказала на VI Національному Експертному Форуму Інституту Горшеніна, який проходить у середу в Києві.

"Якщо проаналізувати політичні програми всіх політичних сил, які йшли в парламент, то ми майже в кожної побачимо гасла за децентралізацію. Якщо ж попросити експертів проаналізувати законопроекти у сфері децентралізації, які на сьогодні є у парламенті, і потім проаналізувати, чи були вони підтримані цими політичними силами, які нібито виступають за децентралізацію, то ми побачимо певну невідповідність", - сказала Пташник.

Як приклад вона назвала законопроект №4772 про добровільне об'єднання територіальних громад.

"Чинне законодавство не передбачає процедуру приєднання тих територіальних громад, які опинилися поза процесом об'єднання. Щоб надати цю можливість сільрадам, потрібно ухвалити закон, з приводу якого ми почали дискусію в парламенті ще наприкінці минулого року. У кінці вересня законопроект №4772 ми нарешті прийняли в першому читанні. Але цьому передували баталії з профільним комітетом, тому що протягом деякого часу комітет з державного будівництва і місцевого самоврядування просто не ставив його навіть у порядок денний свого засідання. Тому на погоджувальній раді, коли комітет уже рекомендував цей законопроект, його голова замість того, щоб порушувати питання, що стосуються його компетенції, постійно висловлювався з приводу судової реформи, Вищої ради правосуддя і так далі. Очевидно, що це не компетенція комітету. Потім, коли законопроект нарешті потрапив у зал, його чомусь оминали, і деякі парламентарі під гаслом "Захистимо село" намагалися блокувати проходження цього проекту", - розповіла депутат.

Національний Експертний Форум Інституту Горшеніна - це міжнародний комунікаційний майданчик, що об'єднує провідних українських і європейських експертів, політиків, бізнесменів, представників дипломатичних місій і недержавних організацій, а також засоби масової інформації для обговорення найважливіших проблем у політичному та економічному житті України.

Тема цьогорічного форуму - "Ключові питання року".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram