ГоловнаПолітика

Яценюк виступив за продовження будівництва "Стіни" на кордоні з РФ

"Якщо якась будівельна організація зловживала і порушувала закон - нехай розслідують".

Яценюк виступив за продовження будівництва "Стіни" на кордоні з РФ
Фото: www.facebook.com/yatsenyuk.arseniy

Колишній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк вважає, що Україна повинна продовжити будівництво захисних споруд на кордоні з РФ (т. зв. проект "Стіна" або "Європейський вал").

"Якщо якась будівельна організація зловживала і порушувала закон - нехай розслідують. Це правильно, і я сам готовий надати сприяння у цьому питанні. Але вся ця політична демагогія про те, що будівництво державного кордону повинно бути зупинено, - ніщо інше, як злочин проти держави", - цитує заяву Яценюка прес-служба його партії Народний фронт.

Він підкреслив, що услід за Україною схожі проекти почали і деякі країни Євросоюзу - Польща, Естонія, Латвія.

"Кордон - це перша лінія української оборони, тому вона буде побудована. Тому на неї треба виділити відповідне фінансування і завершити цей проект", - заявив він.

Нагадаємо, в травні 2015 року уряд Арсенія Яценюка затвердив план заходів з реалізації проекту "Стіна". Згідно з цим документом, реалізація проекту повинна була зайняти чотири роки (2015-2018) і обійтися в 4,1 млрд гривень. У минулому році Держприкордонслужба повинна була отримати 990 млн гривень, а в цьому році - ще 1,2 млрд гривень. Але депутати погодили в держбюджеті-2015 виділення 400 млн гривень на проект "Стіна" (вся сума була освоєна) і лише 200 млн гривень - у держбюджеті-2016.

Роботи передбачають облаштування протитанкових ровів, будівництво металевого паркану і рокадних доріг, розгортання систем оптико-електронного спостереження.

11 жовтня 2016 року директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник в інтерв'ю "Інтерфаксу-Україна" заявив про виявлення "певних невідповідностей" у фінансуванні проекту "Стіна". При цьому він додав, що "говорити про шкоду та винних осіб ще рано".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram