ГоловнаПолітика

Єврокомісар з прав людини Муйжнієкс скасував візит до Росії

Кремль вирішив скоротити його візит до одного робочого дня.

Єврокомісар з прав людини Муйжнієкс скасував візит до Росії
Еврокомиссар по правам человека Нилс Муйжниекс
Фото: coe.int

Комісар Ради Європи з прав людини Нілс Муйжнієкс скасував свій візит до Росії, оскільки Москва суттєво урізала його заплановану програму.

Про це повідомляють на сайті Ради Європи.

"Кілька останніх місяців я обговорював із російською владою мій намір відвідати РФ у третій тиждень жовтня, щоб зосередитися на кількох назрілих питаннях про права людини. З глибоким жалем мушу повідомити, що візит не відбудеться через неприйнятні обмеження", - пояснив Муйжнієкс.

Зокрема, Кремль вирішив скоротити до одного робочого дня час поїздки, під час якої єврокомісар мав зустрітися з правозахисними організаціями, громадянським суспільством, у тому числі і за межами Москви. Цього, за його словами, недостатньо для предметного розгляду запланованих питань, і такий візит був би лише "для галочки".

"Відповідно до інституційних положень мого мандата, держави-члени повинні сприяти незалежному й ефективному виконанню моїх функцій, у тому числі моїх контактів, і надавати дані на моє прохання. Тривожно і дуже прикро, що ці вимоги не виконує сьогодні влада РФ, про що я їм і повідомив", - зазначив Муйжнієкс.

Нагадаємо, Україна очікує підтримки Муйжнієкса в захисті прав незаконно утримуваних у РФ українців. На початку жовтня голова МЗС Павло Клімкін обговорював з ним це питання.

У березні Муйжнієкс заявив, що кількість зниклих безвісти громадян в Україні збільшується швидше, ніж у будь-якій іншій країні Європи. Також він застеріг Україну від ізоляції Донбасу та порекомендував підтримувати контакти з тимчасово окупованим регіоном.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram