ГоловнаПолітика

За "індустріальними парками" в законі сховали мегакорупцію і обман, - Тимошенко

Лідер "Батьківщини" прокоментувала законопроект про податкові пільги для учасників індустріальних парків.

За "індустріальними парками" в законі сховали мегакорупцію і обман, - Тимошенко
Фото: EPA/UPG

Законопроекти № 2554а-д і № 2555-а про індустріальні парки пропонують узаконити мегакорупцію в країні, а створення податкового раю для обраних загрожує знищенням всієї економіки країни. Таку думку в ефірі програми «Шустер LIVE» висловила лідер партії «Батьківщини» Юлія Тимошенко.

При цьому вона наголосила, що наявні в світі індустріальні парки дійсно дають можливість розвивати інвестиційний клімат, але вони працюють за іншими законами, не завдаючи шкоди економіці країн. Зокрема, жоден індустріальний парк в світі не звільнено від оподаткування. Більш того, ст. 107 Договору про функціонування Європейського Союзу забороняє будь-які пільги з податків для окремих підприємств, тобто будь-які порушення рівності конкуренції. В українському варіанті так звані індустріальні парки принесуть користь не Україні, а наближеним до влади бізнесменам, пояснила вона.

«За красивою назвою «індустріальні парки» в законі сховали мегакорупцію і обман. Нам кажуть, що в законі йдеться про умови для новостворених підприємств. Але почитайте ст.38 - там немає і натяку на новостворені підприємства», - пояснила Юлія Тимошенко.

За словами лідера "Батьківщини", те, що закон написано під конкретних зацікавлених власників підприємств, підтверджує також і перелік галузей, визначених під індустріальні парки.

«До переліку галузей під ці індустріальні парки увійшли цукрові заводи і кондитерські фабрики, виробники червоної і чорної ікри, металургійні і хімічні підприємства. Тут так все зрозуміло, що в наступному законі просто треба вписати прізвища власників, яким буде дозволено жити не за законом. Вгадайте з трьох разів, для кого це робиться? Цукрові заводи стоять по всій країні. Який інвестор прийде будувати цукровий завод, якщо значною частиною підприємств володіє президент країни? Те ж можна сказати про кондитерські фабрики. Те, що в ці списки потрапили металургійні підприємства, пояснює, чому Опозиційний блок голосував за закон про «податковий рай» в повному складі. Але ми повинні розуміти, що якщо Україну позбавлять податків від металургії, це просто вб'є нашу економіку. Адже відповідно до структури економіки, податки платять тільки колишні радянські підприємства», - наголосила лідер «Батьківщини».

На переконання Юлії Тимошенко, поява закону про так звані індустріальні парки пов'язана з бажанням створити всередині країни офшорні зони під конкретних людей.

«Створюючи такі офшорні зони, перетворюючи Україну в Панаму, вони не тільки порушують міжнародні закони, а й реально знищують всіх інших українських виробників, які виробляють аналогічну продукцію. Ці підприємства будуть змушені закритися», - зазначила вона.

Ще одним доказом того, що закон написано «для своїх», а не для іноземного інвестора, є сам принцип визначення підприємств, які будуть звільнені від податків, вважає політик.

«Хто буде визначати списки підприємств, які будуть працювати поза законом? Це губернатори і місцева влада або уряд. А скільки буде коштувати для інвестора потрапити в такий податковий рай? І чи захочуть іноземні інвестори конкурувати між собою, хто дасть більший хабар? І сюди ніхто ногою не ступить. Адже це офшорні зони, прямо заборонені спеціальною статтею договору країн ЄС», - переконана лідер фракції.

Нагадаємо, законопроект №2554а передбачає встановлення податку на прибуток учасників індустріальних парків 0% на 5 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram