ГоловнаПолітика

Пашинський: Україна не здатна створити свій військовий літак

"Наш потенціал - це броньовик "Дозор" і міномет "Молот".

Пашинський: Україна не здатна створити свій військовий літак
Сергей Пашинский
Фото: Макс Требухов

Голова Комітету з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський не вірить, що український військово-промисловий комплекс зараз здатний створити свій військовий літак.

Про це він сказав під час круглого столу в Інституті Горшеніна.

"Створення військового літака типу Л-ки - це 3-4 млрд доларів. У нас ДОЗ на цей рік - трохи більш ніж 100 млн доларів. Про які військові літаки в Україні ми можемо говорити. Ну навіщо навіть фантазувати на цю тему? Україна ні технологічно, ні фінансово не в змозі створити свій військовий літак навіть найлегшого плану", - сказав Пашинський.

"Наш потенціал - це броньовик "Дозор" і міномет "Молот". Це два види озброєння, яке ми створили. А коли ми говоримо - літаки, авіаносці... Галузі всі знищені, потенціал нульовий, грошей немає", - зазначив він.

Пашинський заявив, що фактично всі підприємства оборонно-промислового комплексу стоять без замовлень.

"У нас немає ніякого потенціалу. Весь наш потенціал полягав у такому: береш у Міноборони танк Т-72 або Т-64 за ціною металобрухту, заводиш його на бронетанковому заводі, ремонтуєш і продаєш за 400 тисяч доларів. Так, ми за рахунок тотального розпродажу майна, яке отримали в спадок від Радянського Союзу, були в десятці експортерів світу. Але давайте називати речі своїми іменами: це не потенціал ВПК, це потенціал радянської армії, який нам залишився. У нас один-два вироби, які можуть хоч якось конкурувати і мати маленьку нішу на зовнішніх ринках. Усе інше - не працює", - сказав він.

Нагадаємо, навесні 2016 року стало відомо, що державне підприємство "Антонов" отримало замовлення від Збройних сил України на розробку бойового літака.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram