ГоловнаПолітика

У Польщі хочуть саджати у в'язницю за заперечення "геноциду" поляків на Волині

У Сеймі розглядають відповідний законопроект.

У Польщі хочуть саджати у в'язницю за заперечення "геноциду" поляків на Волині
Фото: twitter.com/ADeshchytsia

У польський Сейм внесено законопроект про запровадження кримінальної відповідальності за заперечення "геноциду" поляків на Волині в роки Другої світової війни.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"Метою пропонованого зміни є значне обмеження поширення брехні на тему геноциду на Волині і в Східній Малопольщі. Шкода безкарності публічного спотворення історії, особливо в такому трагічному аспекті, яким був акт масового знищення польського, єврейського, чеського, словацького, вірменського й українського населення, не викликає сумнівів", - йдеться в законопроекті, внесеному партією "Кукіз'15".

Своєю чергою депутат-доповідач у справі законопроекту Томаш Жимковський, пояснюючи необхідність таких змін, сказав про зміцнення культу УПА в Україні як загрозу польському народу. Він також звернув увагу на велику кількість українських трудових мігрантів, які опинилися в Польщі, які, на його думку, мають націоналістичні погляди.

За його словами Жимковського, кримінальна відповідальність за поширення в Польщі українського націоналізму має бути знаряддям "відлякування" від протиправних дій.

Партія "Кукіз'15" була створена 2015 року, її лідером є рок-музикант Павел Кукіз, який посів третє місце на президентських виборах 2015 року (21% голосів). Того-таки року на виборах у Сейм (нижню палату парламенту) Польщі партія об'єдналася з ультраправим Національним рухом і отримала 8,81% голосів. Зараз у Сеймі присутні 36 представників партії із 460.

Нагадаємо, 22 липня польський Сейм 432 голосами прийняв резолюцію, в якій Волинська трагедія визнається геноцидом. Відповідно до рішення, 11 липня відзначатимуть у Польщі як День пам'яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян Другої Речі Посполитої.

Саме виповнюється 73-тя річниця Волинської трагедії, що забрала життя десятків тисяч поляків і українців під час взаємних конфліктів на території нинішньої Західної України.

Збройні конфлікти між поляками й українцями почалися під час Другої світової війни і тривали до 1947 року. Однак історики, особливо польські, окремо виділяють 1943 рік і події на Волині, відомі як Волинська різанина (в Польщі) або Волинська трагедія (в Україні). В інші роки вони відбувалися в інших регіонах. Точна кількість загиблих у цих конфліктах невідома досі, але жертви обчислюються десятками тисяч. Більшість загиблих були поляками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram