ГоловнаПолітика

Екс-міністр фінансів Колобов отримав посвідку на проживання в Іспанії

Про екстрадицію чиновника в Україні поки що говорити завчасно.

Екс-міністр фінансів Колобов отримав посвідку на проживання в Іспанії

Колишній міністр фінансів Юрій Колобов, якого затримали в Іспанії в березні 2015 року, має посвідку на проживання в цій країні.

Про це заявив заступник генерального прокурора Євген Єнін в інтерв'ю "Українським новинам".

Якими є шанси, що Іспанія видасть Колобова Україні, за його словами, поки що говорити завчасно.

"Іспанський суд відмовив у його екстрадиції. При цьому комісія з контролю за файлами Інтерполу також заблокувала доступ до файлу Колобова, і зараз комісія розглядає цей "кейс". Сказати остаточно, на якому засіданні буде порушено питання Колобова, поки що завчасно", - зазначив Єнін.

На питання, чи отримав Колобов політпритулок в Іспанії, заступник генпрокурора відповів: "Наскільки мені відомо, у нього просто вид на проживання".

Єнін не зміг назвати термінів можливої екстрадиції Колобова в Україну, але зазначив, що в разі його виїзду з Іспанії Україна може почати двосторонній процес його екстрадиції.

"Скажімо так - я остерігся б прогнозувати наслідки виїзду Колобова з Іспанії, тому що є висока ймовірність того, що будь-яка європейська країна може його затримати. Тоді ми почнемо двосторонній процес його подальшої видачі в нашу країну, не використовуючи інструментів Інтерполу", - зазначив заступник генпрокурора.

Нагадаємо, у вересні 2014 року СБУ відкрила кримінальне провадження щодо Колобова й інших колишніх членів уряду Миколи Азарова за підозрою в розтраті держбюджету. У СБУ повідомляли, що Колобов та інші можновладні чиновники організували випуск облігацій зовнішньої держпозики на суму $3 млрд за рахунок Фонду національного добробуту РФ. Крім того, за даними СБУ, колишні чиновники також незаконно переказали комісію в розмірі $450 тис. на користь VTB Capital plc (дочірня компанія російського банку ВТБ у Лондоні) за розміщення зазначених державних паперів.

Генпрокуратура також розслідує кримінальне провадження проти Колобова за підозрою в розтраті 220 млн грн бюджетних коштів. Кримінальну справу порушено за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.364 Кримінального кодексу (зловживання владою або службовим становищем). 20 січня 2015 року Печерський райсуд Києва заочно заарештував Колобова.

У березні 2015 року Колобова заарештували в курортному містечку Альтеа в автономній області Іспанії Валенсія. Видавати Україні соратника Януковича-утікача Іспанія відмовилася.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram