ГоловнаПолітика

Україна почала судити Плотницького

Ватажкові "ДНР" інкримінують викрадення Савченко.

Україна почала судити Плотницького
Игорь Плотницкий

У п'ятницю, 30 вересня, в Подільському районному суді Києва відбулося підготовче засідання у кримінальному провадженні за обвинуваченням ватажка терористичної організації "ЛНР" Ігоря Плотницького в скоєнні терористичного акту, захопленні в заручники та викраденні старшого лейтенанта Збройних сил України Надії Савченко.

Як повідомляють на сайті Генпрокуратури, за результатами засідання суд ухвалив звинувачувальний акт щодо Плотницького до розгляду по суті і призначив на 10 жовтня наступне засідання, під час якого буде затверджено порядок дослідження доказів у кримінальному провадженні.

Державне обвинувачення в суді підтримує прокуратура Києва.

Слідство встановило, що Плотницький на початку травня 2014 року утворив і очолив незаконне збройне формування "Зоря", а незабаром був призначений "міністром оборони ЛНР".

17 червня того ж року за його наказом бойовики "Зорі" напали на військовослужбовців 24-го батальйону територіальної оборони "Айдар". Під час бою їм вдалося захопити в полон старшого лейтенанта ЗСУ Надію Савченко і вивезти її до Луганська, де її тривалий час утримували в будівлі обласного військового комісаріату.

Пізно ввечері 23 червня Савченко проти її волі переправили під охороною через державний кордон України на територію Російської Федерації.

Плотницького звинувачують у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч. 2 ст. 258 (терористичний акт) і ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, стосовно Плотницького також розслідують справу за ч. 3 ст. 258 Кримінального кодексу (теракт) за збитий у червні 2014 року український літак Іл-76, коли загинули 49 військових. Цю справу до суду поки що не передавали.

На початку 2015 року Кримінальний процесуальний кодекс України було доповнено главою 24-1, яка передбачає процедуру спеціального досудового розслідування (in absentia) і винесення вироку заочно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram