ГоловнаПолітика

МЗС вимагає від Росії скасувати заборону Меджлісу

Україна закликала міжнародних партнерів активізувати дії на захист прав людини в окупованому Криму.

МЗС вимагає від Росії скасувати заборону Меджлісу
Фото: http://zakonplus.com.ua

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку з рішенням Верховного Суду РФ визнати законним рішення про визнання Меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією і заборону його діяльності.

"Україна вимагає від держави-окупанта негайної відміни цього нікчемного за своєю суттю та юридичною природою рішення і повного припинення утисків кримськотатарської спільноти в Криму", - йдеться в заяві зовнішньополітичного відомства.

МЗС називає заборону вищого представницько-виконавчого органу кримськотатарського народу під надуманим приводом "боротьби з екстремізмом" відвертим блюзнірством російської окупаційної влади над правами та інтересами кримських татар.

"Розглядаємо таке цинічне рішення як прояв расової дискримінації. Це прогнозований крок вищої судової інстанції Росії, що повністю узгоджується з нинішньою репресивною політикою Кремля, спрямованою на боротьбу з демократією і свободою та перетворення окупованого півострова в "сіру зону" терору і безправ'я", - йдеться в заяві.

Відзначається, що з часів окупації Криму РФ цілеспрямовано і системно порушує права людини і обмежує свободи в українському Криму, а також повністю знищує незалежні механізми їх забезпечення та захисту. Оголошуючи діяльність Меджлісу "поза законом", а також безпідставно переслідуючи активістів цього органу і представників кримськотатарського народу в цілому, РФ фактично діє методами сталінського режиму, кульмінацією злочинних дій якого стала масова депортація і знищення кримських татар у 1944 році.

МЗС закликало міжнародних партнерів активізувати дії на захист прав людини в окупованому Криму.

"Україна буде доводити у судових інстанціях незаконність всіх дій РФ, пов'язаних з тимчасовою окупацією АР Крим та м. Севастополь, включаючи рішення про визнання Меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією і заборону його діяльності", - підкреслюється в заяві.

Раніше президент Петро Порошенко назвав рішення про заборону Меджлісу в РФ продовженням справи Сталіна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram