ГоловнаПолітика

Рада звільнила 29 суддів (оновлено)

Після двох годин роботи в парламенті таки назбирали голоси.

Рада звільнила 29 суддів (оновлено)
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада після кількох невдалих спроб почала звільняти суддів за порушення присяги.

Чергове рейтингове голосування показало, що в Раді більш ніж 226 депутатів.

Спікер почав ставити на голосування постанови про звільнення суддів. Частина з них набрала необхідну кількість голосів. До розгляду інших спікер пообіцяв повернутися пізніше.

Зокрема, звільнено суддю Печерського районного суду Києва Світлану Волкову, відому тим, що наприкінці вересня 2014 року звільнила з-під варти колишнього командира спецроти "Беркута" Дмитра Садовника, підозрюваного в розстрілі 48 активістів Євромайдану. Садовник після цього втік.

Також звільнено суддю Вищого господарського суду Віктора Татькова, який при Вікторі Януковичі очолював цей суд.

Окрім того, Рада звільнила суддю Апеляційного суду Києва Марію Приндюк. Вона виносила рішення проти євромайданівців. Також Марія Приндюк відома тим, що 2004 року закрила кримінальну справу проти генерала Олексія Пукача за фактом знищення документів, що стосувалися розслідування справи Георгія Гонгадзе. Чоловік Приндюк Геннадій обіймає посаду начальника управління з питань правоохоронної роботи Київської міськадміністрації.

Звільнено і трьох суддів вищих судів, пишуть "Українські новини". Це суддя Вищого адміністративного суду Олександр Гаманко, який у листопаді 2014 року виїхав в анексований Росією Крим і влаштувався там на роботу в філію Російського державного університету правосуддя; суддя Вищого господарського суду Станіслав Мірошниченко (за поданням Вищої ради юстиції звільнений за безпідставну відмову у прийомі касаційних скарг від Хмельницької міськради); суддя Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ Валерій Швець, який покинув Україну в квітні 2014 року і, за попередніми даними, перебуває в Росії.

Серед звільнених - суддя Київського апеляційного госпсуду Лідія Рєпіна, яка переїхала до Криму і прийняла російське громадянство, суддя Апеляційного суду Дніпропетровської області Валерій Чорнобук, який під час анексії півострова висловив підтримку діям російської влади, але потім виїхав на материкову частину України.

Крім того, Рада звільнила суддю Апеляційного суду Харківської області Тетяну Меркулову, яка повернула громадянинові Росії вилучені в нього на українсько-російському кордоні 50 млн рублів, 1 млн євро і 2,7 млн доларів.

Також звільнені підозрювані в корупції і порушенні процесуальних норм розгляду справ суддя Київського районного суду Сергій Рева та суддя Генічеського райсуду Херсонської області Валентина Хоменко.

Усього на цей момент звільнено 21 суддю з 34. Розгляд постанов триває.

Дев'ять суддів райсудів звільнені за порушення присяги при винесенні рішень проти активістів Євромайдану.

Зокрема, парламент звільнив суддю Солом'янського райсуду Києва Олену Калиниченко, двох суддів Святошинського райсуду Києва Аллу Чалу й Аллу Домарацьку, які безпідставно виносили рішення про арешт активістів Євромайдану, а також суддю Бориспільського міського райсуду Київської області Анатолія Левченка, який позбавляв водійських прав євромайданівців.

Також Рада звільнила суддю Києво-Святошинського райсуду Київської області Владислава Лисенка і суддю Шевченківського райсуду Києва Наталію Сіромашенко, які виносили рішення про позбавлення водійських прав активістів Автомайдану, суддю Деснянського райсуду Києва Ірину Татаурову, яка в січні 2014 року винесла безпідставне рішення про арешт активіста Євромайдану.

Крім того, було звільнено суддю Червонозаводського районного суду Харкова Ірину Прошуту, що виносила рішення про адміністративний арешт на 15 діб активіста Євромайдану, і суддю Чорнобаївського районного суду Черкаської області Неллю Цибру.

Після тривалої перерви також були звільнені за порушення присяги судді Апеляційного суду Києва Світлана Коваль, Людмила Бартащук, Олександр Бец і Ольга Єфімова, судді Солом'янського райсуду Києва Андрій Макуха і Алла Демидівська, суддя Дніпровського районного суду Києва Віталій Марцинкевич і суддя Дарницького районного суду Києва Сергій Пойда.

Нагадаємо, позачергове засідання було скликано, оскільки 30 вересня набувають чинності нові правила звільнення суддів. Рада втрачає право звільняти їх з посади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram