ГоловнаПолітика

У Раді не вистачає голосів за звільнення суддів (оновлено)

Депутати поки що не змогли звільнити жодного служителя Феміди.

У Раді не вистачає голосів за звільнення суддів (оновлено)
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада не змогла звільнити першу з 34 суддів, котрі порушили присягу, заради звільнення яких зібралася на позачергове засідання.

Проект постанови №3581 про звільнення судді Кіровського районного суду Дніпра Наталії Овчаренко підтримали лише 160 народних депутатів за 226 мінімально необхідних.

Під час обговорення постанови між депутатами виникла дискусія, чи виносила Овчаренко неправомірні рішення проти активістів Євромайдану.

Крім того, Верховна Рада відмовилася звільнити Олександра Пироженка з посади судді Апеляційного суду Криму в зв'язку з порушенням присяги судді.

За прийняття проекту постанови №3581-1 проголосували лише 133 депутати.

Подання про звільнення Пироженка було підготовлено ще попереднім складом Вищої ради юстиції, а в листопаді 2015 року оновлений склад ВРЮ вніс аналогічне подання про звільнення судді.

Суддю пропонували звільнити за рішення в цивільній справі, прийняте на початку 2012 року на посаді судді Васильківського міжрайонного суду Київське області. Справу було розглянуто з порушенням правил підсудності та стосувалася квартир в іпотеці.

Крім того, Верховна Рада відмовилася звільнити Сергія Реву. За прийняття проекту постанови №3581-2 проголосували 199 депутатів.

Після цього спікер вирішив спочатку провести обговорення з приводу всіх суддів, яких запропоновано звільнити, а потім проводити голосування.

Верховна Рада відмовилася звільнити Наталію Овчаренко та Олега Ходасевича з посади суддів Кіровського районного суду Дніпра. За прийняття проектів постанов №3581 і №3591-3 проголосували 160 і 191 депутат відповідно.

Парубій провів рейтингове голосування для того, щоб визначити кількість парламентаріїв, присутніх у сесійній залі. Голосування підтвердило присутність тільки 224 депутатів.

Нагадаємо, позачергове засідання було скликано, оскільки 30 вересня набувають чинності нові правила звільнення суддів. Рада втрачає право звільняти їх з посади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram