ГоловнаПолітика

De Telegraaf: таємні експерименти в Фінляндії підтвердили провину Росії у катастрофі MH17

"Ракета, якою збили лайнер, є російською ракетою нового зразка".

De Telegraaf: таємні експерименти в Фінляндії підтвердили провину Росії у катастрофі MH17
Фото: ЕРА/UPG

У Фінляндії таємно провели експерименти в рамках розслідування катастрофи літака Malaysia Airlines (рейс MH17), який розбився в липні 2014 року на Донбасі.

Про це повідомила голландська газета De Telegraaf.

За даними видання, голландські слідчі проводили експерименти з метою з'ясувати, якою ракетою було збито повітряний лайнер. Тести показали, що йдеться про російську ракетну установку "Бук". Раніше такого ж висновку дійшла інша група голландських експертів.

Автор статті Йорн Йонкер заявив, що тести були засекречені з огляду на дражливий характер фінсько-російських відносин, а також через побоювання, що Росія може чинити тиск на Фінляндію.

"Результати тестів показують, що йдеться про ракету російського виробництва. Всі ракети "Бук" виготовлені в Росії. Деякі з них залишилися в Україні. Але ракета, якою збили лайнер, є російською ракетою нового зразка. Отже, вона прибула з Росії на територію Україну незадовго до катастрофи", - цитує Йонкера видання Yle.fi.

Голова комісії у закордонних справах парламенту Фінляндії Матті Ванханен підтвердив інформацію газети.

"Так, проводилися експерименти. Не знаю, наскільки вони секретні, якщо преса про них пише. Між Фінляндією і Голландією є двостороння угода про надання правової допомоги. У Голландії триває слідство щодо малайзійського літака і однією з версій є використання ракет "Бук". У Фінляндії є ракети, що вийшли з експлуатації, тому певні технічні експерименти на них проводилися. Технічні подробиці мені невідомо", - повідомив Ванханен.

Прем'єр-міністр Юха Сипіля також підтвердив, що Фінляндія дала згоду на проведення ракетних експериментів. За словами Сипіля, голландці надіслали запит до Центральної кримінальної поліції, яка згодом дала на нього позитивну відповідь.

Нагадаємо, сьогодні міжнародна слідча група, яка розслідує катастрофу над Україною пасажирського авіалайнера, що виконував рейс МН17, оголосить попередні результати своєї роботи.

Зокрема, слідчі повинні назвати точку, з якої було запущено ракету, що збила літак.

Джерела газети Guardian у дипломатичних колах уточнюють, що слідчі, радше за все, вкажуть на координати поблизу села Сніжне, яке контролювали проросійські озброєні формування, що називають себе "ДНР".

Конкретних винуватців поки що, найімовірніше, не назвуть.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram