ГоловнаПолітика

Президент Ізраїлю звинуватив бійців ОУН в пособництві Голокосту

Рівлін згадав і про "праведників світу" серед українців.

Президент Ізраїлю звинуватив бійців ОУН в пособництві Голокосту
Реувен Ривлин
Фото: EPA/UPG

Президент Ізраїлю Реувен Рівлін звинуватив бійців Організації українських націоналістів у пособництві масовому знищенню євреїв німецькими нацистами в роки Другої світової війни (Голокості).

Про це він заявив під час парламентських слухань "75-та річниця трагедії Бабиного Яру: уроки історії та сучасність".

"Близько 1,5 мільйона євреїв були вбиті на території сучасної України під час Другої світової війни в Бабиному Яру і в багатьох інших місцях. Їх розстрілювали в лісах, біля ярів, зіштовхували у братські могили. Багатьма посібниками злочинів були українці. Серед них особливо виділялися бійці ОУН, які знущалися над євреями, вбивали їх і в багатьох випадках видавали німцям", - заявив Рівлін.

Він підкреслив, що серед українців було і безліч "праведників світу" - людей, які, ризикуючи своїм життям, рятували євреїв.

"Правильно і те, що було понад 2,5 тисячі праведників народів світу - ті лічені іскри, які яскраво світили в період темних сутінків людства. Однак більшість мовчали", - сказав Президент Ізраїлю.

Рівлін разом з тим зазначив, що нинішні відносини між єврейським і українським народом націлені на майбутнє.

"Відносини між українським і єврейським народами сьогодні спрямовані на майбутнє, але ми не можемо допустити, щоб історія як з її страшними, так і з її гарними подіями забулася", - сказав Рівлін.

Під час німецької окупації Києва у часи Другої світової війни урочище Бабин Яр стало місцем масових розстрілів. Значна частина людей була розстріляна за етнічною ознакою, наприклад, євреї чи цигани. Також окупанти розстрілювали противників гітлерівського режиму - радянських активістів, підпільників, а також і українських націоналістів. Тільки 29-30 вересня 1941 року було розстріляно близько 34 тис. євреїв.

Розстріляно було 621-го члена ОУН, включаючи поетесу Олену Телігу, ім'ям якої названа вулиця, на якій зараз розташоване урочище.

Питання участі і ступеня долі української допоміжної поліції в розстрілах залишається дискусійним.

Нагадаємо, 29 вересня у Києві заплановані жалобні заходи до 75-ї річниці трагедії Бабиного Яру. В адміністрації президента України анонсували участь у них Рівліна, президента Німеччини Йоахіма Гаука, голови Європейської Ради Дональда Туска, президента Угорщини Яноша Адера.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram