ГоловнаСуспільствоЖиття

Половина українців проти надання Донбасу особливого статусу, - соцопитування

44,2% - за референдум про статус тимчасово окупованих територій.

Половина українців проти надання Донбасу особливого статусу, - соцопитування
Фото: narianmar.bezformata.ru

Половина населення України висловлюється проти надання особливого статусу Донбасу, про що свідчать дані вересневого соціологічного дослідження Центру Разумкова, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Згідно з результатами соцдослідження "Ставлення громадян до ситуації на Донбасі", 50% респондентів не підтримують надання Донбасу особливого статусу, за таку ідею виступають 22,7% опитаних.

При цьому надання особливого статусу Донбасу не підтримують більшість жителів Західного і Центрального регіонів, а також відносна більшість жителів Південного регіону. У Східному регіоні і на Донбасі (підконтрольній Україні частині) частка прихильників і противників особливого статусу приблизно рівна.

Проведення виборів на окупованих територіях Донбасу до взяття їх під контроль українською владою не підтримують 50,6% респондентів, за таку ідею 23,9%. Не підтримують цієї ідеї більшість опитаних на заході і в центрі країни, а також відносна більшість у Південному регіоні. У Східному регіоні і на Донбасі частка респондентів, які підтримують і не підтримують цю ідею, статистично особливо не відрізняється.

Щодо амністії учасників сепаратистських рухів, які не вчинили тяжких злочинів - 38,5% не підтримують такої позиції, 34% - за.

42,1% громадян підтримують припинення будь-яких економічних зв'язків між Україною та територіями "ДНР" і "ЛНР" (включаючи соціальні виплати, постачання енергоресурсів, закупівлю вугілля і т.д.) до повного встановлення Україною контролю над цими територіями, не підтримують 36%.

Пропозицію на законодавчому рівні визнати окупацію тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей та ізоляцію цих територій до встановлення офіційного контролю над цими територіями з боку України підтримують 42,9% респондентів, проти виступає 31,4%.

Окрім того, 44,2% опитаних виступають за те, щоб питання про статус тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей винести на всеукраїнський референдум (проти - 32,8%).

Щодо оцінки результатів дії Мінських угод, то негативно їх оцінюють 39,1%. Частка тих, хто оцінює ці результати позитивно, - 11,9%, а частка тих, хто оцінює ці результати нейтрально, - 21,1%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram