ГоловнаПолітика

Крулько: в парламенті немає бажання змінювати змішану виборчу систему

Депутат не вірить, що влада погодиться на відмову від мажоритарки.

Крулько: в парламенті немає бажання змінювати змішану виборчу систему
Иван Крулько
Фото: Макс Требухов

Депутат Верховної Ради від "Батьківщини" Іван Крулько вважає, що в парламенті є розуміння недосконалості змішаної виборчої системи, але немає особливого бажання змінювати її.

Про це він сказав на публічній консультації "Рівний доступ до політики", організованій в Інституті Горшеніна громадською організацією "Центр UA" й аналітичним центром "Колегіум Анни Ярославни".

"Що нас об'єднує в парламенті - це те, що змішана виборча система є дуже поганою для того, щоб провести дійсно чесні вибори і щоб парламент показував зріз громадської думки", - заявив депутат.

"Мажоритарна складова в нинішніх умовах створює 225 маленьких фронтів у 225 округах. Якщо уявити собі запуск повної мажоритарної системи, то було б 450 таких "войнушок". Довибори в семи округах це показали. Тому мажоритарка, крім підкупу, має складову розхитування суспільства, його поділу та боротьби, яка далека від суто політичної", - сказав Крулько.

При цьому Крулько застеріг від надто великих надій на систему відкритих списків. Він підкреслив, що така модель також недосконала, тому що якийсь олігарх замість одного мандата може просто купити право формування всього відкритого списку в якомусь регіоні. "Партія дає йому 10 людей, і він туди ставить своїх помічників, секретарів, водіїв, охоронців", - навів приклад Крулько.

Депутат також висловив сумнів, що партії влади БПП і "Народний фронт" зараз зацікавлені в тому, щоб змінювати виборчу систему. "Я думаю, що фракції БПП результати Путіна, який провів 140 за списками і 203 в округах і отримав конституційну більшість, не дають спокою", - пояснив він.

"Тому бажання змінювати систему особливого немає, легко на мажоритарних виборах проводити потрібних людей з грошима. І тільки тиск прогресивних депутатів і громадянського суспільства дозволить нам прийти до пропорційного виборчого закону, який буде найменш корумпованим", - сказав Крулько.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram