ГоловнаПолітика

Черненко: новим людям найлегше потрапити в парламент за закритими списками

Виборча система має мале значення для спрощення доступу до політики.

Черненко: новим людям найлегше потрапити в парламент за закритими списками
Александр Черненко
Фото: Макс Требухов

Депутат Верховної Ради Олександр Черненко вважає, що новим людям найлегше потрапити в парламент за закритими списками, так, як це сталося в 2014 році.

Про це він сказав під час публічної консультації "Рівний доступ до політики", організованої в Інституті Горшеніна громадською організацією "Центр UA" і аналітичним центром "Колегіум Анни Ярославни".

"Дискусії серйозної, в першу чергу з приводу виборчої системи і того, якими мають бути вибори, на фракції не було. І мені відомо, що є абсолютно різні бачення. Але давайте виходити з формальних речей, якими у нас є передвиборна програма та коаліційна угода, яку підписали всі депутати, в тому числі і фракції БПП, де записаний перехід до виборчої системи з відкритими регіональними списками", - сказав Черненко.

Депутат заявив, що давно підтримує таку систему, але він не покладає великих сподівань на те, що відкриті списки запустять соціальні ліфти. "Якщо уважно почитати один із зареєстрованих документів, - Леонід Ємець один з авторів, - то там не все так просто", - сказав він.

"Якщо ми маємо на увазі під спрощенням доступу до політики можливість новим людям потрапити в парламент і отримати вплив на прийняття рішень, то я скажу, що виборча система має значення в останню чергу. Більше того, найлегше потрапити в парламент таким людям у такий спосіб, як вони потрапили на останніх виборах 2014 року - за системою закритих списків. Але для цього потрібна добра воля політичних партій", - заявив Черненко.

Депутат заявив: якщо партія має рейтинг, то кандидату все одно, яка виборча система. А якщо його немає - "то хоч відкриті списки, хоч закриті списки, хоч мажоритарка, пройти йому буде дуже складно".

"Центр UA" і "КАЯ" займаються проектом реформи, яка забезпечила би право громадян бути обраними на вільних і чесних виборах і вирішила проблеми нестабільності виборчих правил і недостатньої участі громадян у прийнятті рішень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram