ГоловнаПолітика

МВС готує пакет законів про презумпцію правоти поліцейського

"Спочатку підкоряйся поліцейському - потім оскаржуй".

МВС готує пакет законів про презумпцію правоти поліцейського
Фото: 24tv.ua

Міністерство внутрішніх справ готується внести в парламент пакет законів про розширення прав поліцейського за принципом "презумпція правоти поліцейського".

Про це повідомив голова МВС Арсен Аваков у Фейсбуці.

За його словами, законодавчі зміни будуть спрямовані на надання поліцейському більше прав при взаємодії з людьми, які в першу чергу повинні підкоритися поліції, а в разі необхідності, надалі можуть оскаржити дії правоохоронця.

"Імператив презумпції правоти поліцейського повинен стати соціальною нормою! Спочатку підкоряйся поліцейському - потім оскаржуй!... Це обмеження громадянських свобод? Ні! Це правило безпеки - через процедуру порядку лише на дуже короткий час, відстрочує права громадянина на апеляцію дій поліцейського", - написав Аваков.

Він також наголосив, що іншого шляху побудови ефективної правоохоронної системи немає.

"Презумпція правоти поліцейського повинна працювати, як це відбувається в Німеччині, США, Великобританії, Франції, Італії, Канаді та багатьох інших країнах... У пакеті законодавчих ініціатив щодо гарантування безпеки, що готується до внесення в парламент, МВС буде пропонувати парламентаріям імплементувати цю норму в законодавчому полі", - додав Аваков.

Нагадаємо, в неділю, 25 вересня, патрульний екіпаж у Дніпрі зупинив за порушення правил дорожнього рух автомобіль Сitroen з номером AE7053AA. Водій, який перебував у розшуку, чинив опір, застрелив патрульного, поранив його напарницю і втік. Дівчина померла в лікарні.

Підозрюваний - 33-річний екс-боєць батальйону патрульної служби міліції особливого призначення "Торнадо" Олександр Пугачов. Його затримали правоохоронці в лікарні Мечникова, куди він звернувся для оперування за підробленими документами. Стосовно нього відкрито кримінальне провадження за трьома статтями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram