ГоловнаЕкономікаБізнес

У Стокгольмі починаються усні слухання щодо суперечки "Нафтогазу" і "Газпрому"

Процес у питанні контракту купівлі-продажу газу вийшов на фінішну пряму.

У Стокгольмі починаються усні слухання щодо суперечки "Нафтогазу" і "Газпрому"

У неділю, 25 вересня, в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма починаються усні слухання щодо спору між "Нафтогазом" і "Газпромом".

Про це тиждень тому в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" заявив голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

"25 вересня за контрактом купівлі-продажу газу починаються усні слухання, після яких фактично вже фінішна пряма процесу. Усні слухання триватимуть до 10 жовтня", - розповів він тоді. У суботу, 24 вересня, у своєму фейсбуці Коболєв повідомив, що вилітає в Стокгольм.

Коболєв - один зі свідків у процесі. "Ще є кілька свідків з української сторони. Я не можу називати імен, але це будуть люди, які безпосередньо стосувалися процесу підписання контракту в 2009 р. Процес на фінішній прямій", - заявив він.

На Україну працює компанія юристів Wikborg Rein, які виграли процес компанії RWE проти "Газпрому".

"Ми вважаємо, що контракт 2009 р. настільки сильно був порушений саме "Газпромом", що наші шанси на перемогу, об'єктивно виходячи з цього факту і статистики інших подібних справ, досить високі. Зробити більш точний прогноз тут ніхто не зможе. Справа не в конфіденційності, а в тому, що ми говоримо про майбутнє рішення суддів. Команда юристів, яка працює на нас, це саме та команда, яка має кілька найгучніших перемог", - заявив Коболєв.

Нагадаємо, зараз в Стокгольмському арбітражі розглядаються два спори між "Нафтогазом" і "Газпромом" - щодо обсягів газу, які закуповує Україна, і щодо обсягів газу, який постачає Росія транзитом через Україну.

"Газпром" звинувачує "Нафтогаз" в недоборі законтрактованих обсягів газу, а "Нафтогаз" "Газпром" - у невиконанні зобов'язань по транзиту. Сума претензій Газпрому - 38,7 млрд доларів, сума претензій "Нафтогазу" - понад 26,6 млрд дол.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram