ГоловнаПолітика

До розслідування подій 2 травня в Одесі залучать європейських експертів

Під час спільної експертизи хочуть установити причини смертей у Будинку профспілок.

До розслідування подій 2 травня в Одесі залучать європейських експертів
Фото: www.facebook.com/vitaliy.umanets

Європейські експерти будуть залучені до встановлення причин загибелі людей у Будинку профспілок 2 травня 2014 року в Одесі, повідомив генпрокурор Юрій Луценко.

"Завтра о 10:00 зустрічаюся з представниками ООН, які обіцяють залучити європейських експертів до спільної експертизи, яка встановить причину смерті більшості з тих, хто не зміг вийти з Будинку профспілок", - сказав Луценко на брифінгу в Одесі, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Він зазначив наявність прогресу в розслідуванні "справи 2 травня" і підкреслив, що "відповідати повинні всі, хто порушив закон, у результаті чого пролилася кров".

"Без правди в справі 2 травня 2014 року ця рана буде псувати життя і одеситам, і всім, хто любить це місто. Досягнуто прогресу, я вважаю, дуже важливого. Є також просування у справі і щодо подій на вул. Грецькій. І щодо трагічних подій у Будинку профспілок досягнуто значного прогресу", - сказав генпрокурор.

Нагадаємо, 2 травня 2014 року в Одесі під час масових заворушень загинули 48 осіб і понад 200 були поранені. Більшість жертв трагедії загинули в Будинку профспілок. Слідство встановило, що масові заворушення в Одесі були організовані і навмисне сплановані.

За фактом подій різні правоохоронні органи України порушили близько десятка кримінальних проваджень. Зокрема, Головне управління МВС України в Одеській області відкрило низку проваджень за фактами отримання травм і за фактом загибелі людей у місцях сутичок проросійських і проукраїнських активістів. Пізніше за ці провадження взялося Головне слідче управління МВС України в Одеській області. Деякі з цих справ уже передано до суду. Найбільш резонансна – справа про події на Грецькій площі, де відбулися перші сутички між проросійськими і проукраїнськими активістами. Обвинуваченими в цій справі проходять понад 20 осіб, у т.ч. двоє громадян Росії. Усі - представники Антимайдану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram