ГоловнаПолітика

У вбивстві Жиліна знайшли вугільний слід

Ватажок "Оплоту" брав участь у схемах Сергія Курченка.

У вбивстві Жиліна знайшли вугільний слід
Фото: hromadske.tv

Ватажок "Оплоту" Євген Жилін став жертвою конкурентної боротьби за розподіл грошових потоків, отриманих від продажу донбаського вугілля і в Україні, і в Росії, пише російська газета "Коммерсант".

За даними джерел газети, це припущення Слідчого комітету Росії базується відразу на декількох доказах. По-перше, за місцем проживання Жиліна було знайдено декілька розписок, які свідчать, що останнім часом він охоче давав у борг великі суми грошей. Наприклад, одна з виданих позик становила близько півмільйона доларів.

По-друге, версія базується на словах Андрія Козирєва (Козара), який супроводжував Жиліна й отримав тяжке поранення в горло. Ще до того, як його відвезла "швидка", Козирєв сказав, що "зустріч стосувалася шахт Донбасу". За попередньою версією, саме той, з ким Жилін мав обговорити вугільні проблеми, і може бути вбивцею.

Співрозмовник видання, який добре знав Жиліна, розповідає, що після переїзду в Росію він був причетний до напівлегальних схем постачання на територію "ДНР" і "ЛНР" бензину і дизельного палива, які здійснює Сергій Курченко, котрий перебрався в Москву. Займалися вони також постачанням вугілля, яке видобувають на території "ДНР" і "ЛНР", причому і в Росії, і в Україні.

Нагадаємо, "Оплот" - харківська громадська організація на основі однойменного бійцівського клубу. Голова МВС Арсен Аваков говорив, що "Оплот" під час Євромайдану викрадав і катував активістів. Активісти цієї організації, за його словами, також відповідальні за масовий підпал автомобілів у Києві.

Лідер "Оплоту" Жилін проходив у низці кримінальних проваджень. Зокрема прокуратура Харківської області пред'явила йому підозру у відмиванні грошей через фіктивні фірми, а СБУ - у фінансуванні тероризму. Генеральна прокуратура повідомила Жиліна про підозру у викраденні громадян, грабежі, погрозі вбивством і хуліганстві під час Революції гідності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram