ГоловнаПолітика

Світ повинен політично й економічно ізолювати Росію, - Соболєв

Відмова Ради визнати легітимність Держдуми - крок до цього. 

Світ повинен політично й економічно ізолювати Росію, - Соболєв
Фото: Макс Требухов

Ухвалення постанови про про нелегітимність виборів до Держдуми  дає Україні право агітувати за політичну і економічну ізоляцію Росії серед світових країн. Про це сказав народний депутат від "Самопомочі" Єгор Соболєв у ексклюзивному коментарі LB.ua.

"Головний захист нашої незалежності - політична і економічна ізоляція Росії з боку ключових країн світу. За нею йде військова ізоляція. Дуже часто, коли ми просимо ввести санкції, виникає незручне запитання - що зробила сама Україна в цьому напрямку. Тому це рішення України дає українським дипломатам можливість агітувати світ, щоб вони підтримували невизнання. Постанова, прийнята Україною буде одним із десятків факторів, які розглядатимуть світові країни з приводу визнання або невизнання виборів до російської Держдуми", - сказав він.

Водночас Соболєв вважає, що йдеться не стільки про посилення санкцій, скільки про ізоляцію окремих російських політичних лідерів.

"Санкції проти Росії - не тільки боротьба за Україну, а й проти того, щоб російська агресія поширювалася далі в напрямку інших країн. Наприклад, у США політики схвильовані впливом Росії на їх президентські вибори. На Brexit у Великобританії, який був успішним теж завдяки Росії. Після постанови швидше йтиметься про ізоляцію лідерів, які були обрані нелегітимним способом. Російські владні партії приписали собі голоси з Криму. Не тільки голоси, які були записані за депутатів від округів. Але і за партії, які пройшли в російську Думу. Це порушення міжнародного права", - додав депутат.

Його думку підтримує і позафракційний народний депутат Дмитро Добродомов.

"Україна передусім має реагувати відповідним чином. Якщо ми хочемо, щоб світ не визнав вибори, ми першими повинні це зробити. Зараз ми зробили перший крок, а наступний крок - за міжнародною спільнотою. Ми зможемо використовувати це під час трибуналу, який рано чи пізно станеться над агресорами", - вважає він.

Нагадаємо, 20 вересня Верховна Рада визнала вибори в Державну думу Росії, які пройшли 18 вересня, нелегітимними.

За відповідний проект постанови №5135 проголосували 264 депутати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram