ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна побудувала гілку високовольтної лінії ХАЕС-ЧАЕС до підстанції "Київська"

Запуск лінії дозволить розблокувати "замкнені потужності" на Хмельницькій станції.

Україна побудувала гілку високовольтної лінії ХАЕС-ЧАЕС до підстанції "Київська"
Фото: khoda.gov.ua

Україна побудувала 130-кілометровий захід, який пов'язав високовольтну лінію 750 кВ "Хмельницька АЕС - Чорнобильська АЕС" з підстанцією "Київська", розташованою біля столиці України.

Про це повідомило агентство "Інтерфакс-Україна".

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик заявив, що запуск лінії дозволить розблокувати "замкнені потужності" на Хмельницькій АЕС, що зі свого боку підвищить частку атомної енергетики в загальній генерації країни.

Лінію будували близько чотирьох років. Вона є частиною загального проекту з видачі електроенергії з Хмельницької та Рівненської АЕС в центральну частину України. У грудні 2015 року було запущено 500-кілометрову ЛЕП 750 кВ "Рівненська АЕС - підстанція Київська", після чого Рівненська та Хмельницька АЕС уперше з 2004 року почали працювати зі 100% навантаження на всі блоки.

Наступний етап цього проекту - розширення і модернізація підстанції 750 кВ "Київська" та будівництво заходу повітряної лінії 330 кВ "Чорнобильська АЕС - Північна" на відкриті розподільні пристрої підстанції.

Розвиток підстанції необхідний для стабільного енергопостачання Центрального регіону України, зокрема Києва.

Нагадаємо, на ХАЕС працюють два ядерні реактори ВВЕР-1000, підключені 1987 і 2004 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram