ГоловнаПолітика

МЗС обурене блокуванням роботи представника України в Раді глав держав СНД

Україна виступає категорично проти головування Росії в СНД. 

МЗС обурене блокуванням роботи представника України в Раді глав держав СНД
Фото: http://zakonplus.com.ua

Україна обурена позбавленням права участі в засіданні Ради глав держав СНД у вузькому складі керівника делегації України Посла України в Киргизькій Республіці Миколи Дорошенка  і спробами Виконавчого комітету СНД блокувати його роботу на засіданні Ради глав держав СНД.

Про це йдеться в заяві МЗС України.

"Україна виступає категорично проти головування в СНД Російської Федерації, яка незаконно окупувавши частину суверенної території України - Автономну Республіку Крим та м. Севастополь, здійснюючи акти збройної агресії на Сході України, грубо порушує фундаментальні норми і принципи міжнародного права, зокрема ті, які закладені в основу СНД", - йдеться в повідомленні.

Українська сторона заявляє, що Росія не може головувати в СНД до повного відновлення Україною суверенітету над тимчасово окупованими територіями Автономної Республіки Крим та м. Севастополь;  повного виконання Росією Мінських угод у частині виведення з окремих районів Донецької та Луганської областей України всіх незаконних збройних формувань, які керуються, контролюються й фінансуються з Москви, а також їхньої військової техніки та озброєння;  звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних громадян України;  відновлення конституційного ладу і правопорядку на всій території Донецької та Луганської областей України;  відновлення контролю Уряду України над тимчасово неконтрольованою ділянкою українсько-російського державного кордону.

Україна також заявляє, що наміри РФ легітимізувати спроби анексії АР Крим та м. Севастополь шляхом поширення на них перепису будуть нелегітимними і нікчемними, а населення, яке проживає на цій території, залишається населенням України.

"Попри спроби Виконкому СНД зірвати роботу делегації України, позиція нашої держави була виголошена в ході розширеного засідання Ради глав держав СНД, а тексти відповідних заяв України - долучені до підсумкових рішень саміту", - йдеться в заяві МЗС.

Також повідомляється, що Виконавчому комітету СНД з приводу згаданого інциденту надіслано офіційну ноту, в якій заявлено рішучий протест у зв'язку з блокуванням роботи України на засіданні, а також висловлено вимогу про надання невідкладних офіційних роз'яснень і прийнятті вичерпних заходів з метою недопущення подібних провокацій надалі.

Нагадаємо, посол України в Киргизькій Республіці Микола Дорошенко на засіданні Ради глав держав-учасниць СНД в Бішкеку вказав на незаконність анексії Криму в присутності президента Росії Путіна. Після цього президент РФ заявив, що Росія нічого не анексувала, і "все, що сталося з Кримом - результат протиправних дій певних політичних сил в Україні, які довели справу до державного перевороту".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram