ГоловнаПолітика

Кучма: Росія хоче провести вибори на Донбасі за будь-яку ціну

"І сказати: ми своє завдання виконали, Європо, знімай з нас санкції".

Кучма: Росія хоче провести вибори на Донбасі за будь-яку ціну
Фото: telegraf.com.ua

Другий президент України Леонід Кучма, який представляє країну на мирних переговорах у Мінську, заявив, що Росія хоче домогтися проведення виборів на Донбасі за будь-яку ціну.

Про це президент сказав журналістам у кулуарах міжнародної конференції "Ялтинська європейська стратегія" (YES).

"Росія хоче за будь-яку ціну провести вибори. За будь-яку ціну! І сказати: ми своє завдання виконали, Європо, знімай з нас санкції, нехай українці розбираються самі, це їхня територія. Уявляєте, ми отримуємо територію! А там 46 тисяч військ до зубів озброєних, зброї там більше, ніж в української армії, кордон не український поки що", - повідомив він.

Кучма наголосив, що Україна з такими умовами категорично не згодна. "Вибори там потрібно проводити тільки з упевненістю, що це українська територія і на ній працюють українські закони, і що можна провести там вибори, які хоча б на 90% відповідали міжнародним стандартам", - зазначив він.

Кучма також підтвердив заяву президента Петра Порошенка, що політичні пункти Мінських угод не можуть бути пріоритетними.

"Не буде безпеки на цій території - ні про що не можна говорити. А цього російська сторона не хоче. Зараз у них нова ідея з'явилася - давайте разом працювати, ми перестанемо на тиждень стріляти. Тиждень не стріляти! Це обман світового співтовариства. І в цій ситуації українській стороні дуже складно доводити, що Україна дотримується обіцянок", - сказав Кучма.

Нагадаємо, що "ДНР" і "ЛНР" спочатку планували провести свої "вибори" 18 жовтня і 1 листопада 2015 року відповідно, але після зустрічі "нормандської четвірки" в Парижі погодилися їх відкласти. Відтоді вони постійно переносять дату проведення, зараз вибори заплановані обома терористичними організаціями на 6 листопада 2016 року.

Вибори в частині Донбасу - одне із зобов'язань України, зафіксованих у Мінських угодах. Однак Україна вимагає, щоб спершу встановилася повна тиша на фронті й було розміщено озброєну поліцейську місію ОБСЄ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram