ГоловнаПолітика

Крулько: МВФ вимагає піднімати пенсійний вік і закривати школи

У "Батьківщині" вже обурені меморандумом з МВФ.

Крулько: МВФ вимагає піднімати пенсійний вік і закривати школи
Иван Крулько
Фото: Макс Требухов

Депутат Верховної Ради Іван Крулько ("Батьківщина") стверджує, що Міжнародний валютний фонд вимагає піднімати пенсійний вік і закривати малі школи.

Про це він сказав на круглому столі в Інституті Горшеніна, коментуючи перспективи бюджету на 2017 рік.

Крулько заявив, що має текст меморандуму з МВФ, де прописано такі вимоги.

"Поступове коригування обов'язкового виходу на пенсію і подальше скорочення списків осіб, які мають право на достроковий вихід на пенсію. Далі - розширення бази платників єдиного соціального внеску. Далі - встановлення більш жорстких вимог до права на отримання мінімальної пенсії. Тобто передбачено підвищення пенсійного віку, жорсткіші відрахування з доходів громадян в ПФ і більш жорсткі вимоги до виходу на пенсію взагалі і отримання хоча б мінімальної пенсії", - заявив Крулько.

Депутат також заявив, що в меморандумі йдеться про оптимізацію освітніх установ шляхом закриття малих шкіл і переведення учнів до кращих шкіл; сприяння приватному фінансуванню профтехучилищ.

"Та сама ситуація в системі охорони здоров'я. Плани передати всі заклади охорони здоров'я на місцеві бюджети, в тому числі унікальні. Наприклад, на Закарпатті є алергологічна республіканська лікарня, де є унікальний метод шляхом сольових процедур. Що буде з цією установою, якщо її будуть так фінансувати?" - обурився Крулько.

Водночас заступниця директора Центру економічної стратегії Марія Репко на репліку Крулька про школи зазначила, що передусім потрібно думати про те, як дати дітям нормальну освіту, а не про збереження фінансування сільських шкіл.

"Потрібно подивитися, а чи дійсно фінансування цієї сільської школи - це найефективніший шлях для досягнення цієї мети? Може, потрібно їм додому комп'ютери купити і всім Coursera поставити? Це питання ефективності державних витрат. Чи ефективно фінансувати [сільські] школи? Там сидить один учитель, який викладає математику, хімію, фізику, українську мову і літературу, і сидять 6-10 дітей у класі. Приміщення опалюється, у вчителя низька кваліфікація. У результаті ми отримуємо ситуацію, коли у дитини, яка вступає до ВНЗ за ЗНО в місті, результати на 50-70% кращі, ніж у дітей, які приїхали із села", - сказала вона.

Експерт додала, що схожа ситуація і в інших сферах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram