ГоловнаПолітика

Юрій Луценко: «Хрін хто мене зупинить!»

Ще до того, як стати очільником Франції, Ніколя Саркозі працював – за часів президентства Жака Ширака - головою МВС. Протеже голови держави, він був одним з найбільш впливових міністрів в уряді. Якось журналісти брали в голови французького МВС інтерв'ю. Насамкінець розлогої професійної розмови прозвучало неочікуване запитання: «Ми знаємо, що ви є близьким до пана Ширака, однак… Можливо, суто гіпотетично, ви розглядали для себе можливість позмагатися за перше крісло в державі?» Запала незручна пауза. Зібравшись з думками, Саркозі відповів так: «Ви знаєте, я почав голитися у 15-річному віці. З того часу щоранку, коли я голюсь, стоячи перед дзеркалом, думаю саме про це». Фраза моментально стала сенсацією. Власне, з того часу й розпочалося стрімке сходження Саркозі на вершину французького владного Олімпу.

Юрій Луценко очолив Генеральну прокуратуру України 16 травня 2016 року. Попередні регалії колишнього голови фракції БПП – саме з цієї позиції він прийшов на Різницьку – можна перелічувати довго, в українській політиці Юрій Віталійович аж ніяк не новачок. І хоча сам він від перспектив президентства відхрещується (аж занадто активно), точно зрозуміло одне: нинішня посада – не остання для пана Луценка.

Пізнього вечора вівторка Генпрокурор дав розлоге інтерв'ю спільному проекту сайту LB.ua та телеканалу «24» - програмі «Лівий берег з Сонею Кошкіною». В цій розмові ми обговорили всі найактуальніші питання, що наразі пов'язані з діяльністю ГПУ. Друковану версію першої частини більш ніж півторагодинної розмови пропонуємо сьогодні нашим читачам. Другу буде опубліковано незабаром.

«Перестаньте думати, що в НАБУ – янголи, а в ГПУ – демони!»

Чотири місяці як на посаді генпрокурора, а трьох своїх друзів досі не посадили.

За цей час ми зрушили з місця 160 гучних справ. А стосовно друзів, то ви мене з кимось плутаєте. Я ніколи не обіцяв саджати друзів. Намагаюся підбирати їх так, щоб не довелося потім саджати.

Щодо «саджати друзів»  рекомендація Президенту одному із ваших «папередників».

От у нього і запитайте. Я й групі «Самопомочі», яка вимагала подібних гасел, так само відповів: «Ідею Лі Куан Ю ( колишній прем’єр-міністр Сингапуру, автор “сингапурського економічного дива”. На питання про методи боротьби з корупцією завжди казав: “Почніть з того, що посадите трьох своїх друзів  ви точно знатимете за що і вони також знатимуть”  С.К. ) не підтримую. Знову ж таки: друзів треба вибирати так, щоб не довелося згодом ув'язнювати. До речі, сам Лі Куан Ю посадив першого свого друга лише через 23 роки.

Певно, ви 23 роки прокурором не протримаєтеся.

У нас немає стільки часу. Я збираюся відновлювати закон, бо це і є справедливість. Мене поставили тому, що люди потребують справедливості. Хто стане жертвою прокуратури, яка бореться за законність, – мені байдуже!

6 вересня - на відкритті парламентської сесії - Президент сказав наступне: «Облава, яку ГПУ, НАБУ, СБУ і МВС влаштували на корупціонерів, рухається з безпрецедентно широким захватом. Ще ніколи не попадала під слідство така кількість корупціонерів». Ви з НАБУ дійсно тісно співпрацюєте чи ця похвала є перебільшенням?

Всі ми робимо одну роботу. Ми – партнери. Я глибоко переконаний, що вороги ГПУ, НАБУ, СБУ, МВС – на іншій стороні барикади. Тим не менш, існують, безумовно, міжвідомчі тертя. У мене є дві обставини, якими я керуюсь. Перша – життєвий досвід. Я досі вважаю, що у 2005 році був правий як міністр, однак прокуратура хоронила усі справи. Таке протистояння вбило ці справи, я втратив свободу, згодом –ми втратили країну.

Друга обставина полягає у приставці «генеральний прокурор». Я досі не можу до неї звикнути, занадто урочиста. Але для мене вона означає, що усі керівники правоохоронних органів є моїми партнерами, я маю їх захищати, допомагати, підправляти. Ніхто не дорікне, що я не допоміг НАБУ, наприклад, у справі Онищенка.

Фото: 24tv.ua

Доволі дивне, «тепле» таке у вас партнерство!

Коли я зайшов у зал (Верховної Ради  С.К.), «за» арешт Онищенка було голосів 200.

По закінченні мого виступу їх стало 260. Порівняйте це з дивною позицією (НАБУ – С.К.), коли затримання першого віце-губернатора Київщини - одночасно із серйозними питаннями до самого губернатора – НАБУ коментує як провальну операцію, яка не має перспективи. Я списую це на юність цієї структури. Я хотів би, щоб ми (з НАБУ,  С.К.) конкурували. Але конкуренція має завершуватися не голослівними виступами з екранів телевізора, що можуть допомогти хіба що адвокатам бандитів і злочинців, а спільними результатами для країни.

Часом видається, що у вас з НАБУ піар-конкуренція: хто голосніше виступає, той і правий.

Я заявляю лише про конкретні затримання, конкретні конфіскації, повернуте людям майно. Жодного разу я не говорив про наміри щось зробити. Жодного разу не казав, що мої колеги зробили щось неправильно, хоча такі факти, на жаль, є. І в НАБУ також є, повірте. Як генеральний прокурор, викликаю їх до себе, намагаюся допомогти, аби недоліки були усунуті. Я знаю надто багато, але вважаю, що «викидати» це у пресу – знищувати авторитет ще однієї правоохоронної структури. Я не для цього прийшов на посаду.

Під час спільної з паном Ситником прес-конференції, якій передувала розмова із Президентом, ви оголосили про те, що конфлікт (між НАБУ та ГПУС.К.) буде розслідувати СБУ.

Так.

І як просувається розслідування?

Ми (із Ситником  С. К.) дійсно зустрічалися із Президентом, потім з моїм американським радником, паном Вітвіцьким. Довго розмовляли, дійшли спільної згоди, вийшли на прес-конференцію, але перед її початком НАБУ сказало, що у них помилок немає.

Натомість ви вважаєте, що є.

Навряд випадково вийшло, що начальника департаменту ГПУ, пана Гуцуляка, який проводив законні слідчі дії, схопили спочатку за горло, потім поставили на коліна, вдарили по голові і добили нижче пояса ногами. НАБУ вважає, що у цьому немає проблеми. Я вважаю, що така – зафіксована на відео – дія є дуже небезпечним прецедентом для безкарності будь-кого. Якби це було в ГПУ, я покарав би ГПУ. Якщо це трапилося із НАБУ, потрібно карати НАБУ.

Ми домовилися, що, враховуючи відомчу зацікавленість, ми передамо цю справу в СБУ.

Знаєте, що було потім? Потім була прес-конференція. А після неї, ввечері, спецназ НАБУ знову приїхав до ГПУ. Флешка, яка передає справовий збір, «не перещьолкнулась», і вони вирішили ще трішки поштурмувати. Це, знову ж таки, якась гарячість, хлоп’яцтво.

То коли ви чекаєте на результат (перевірки  С.К.) від СБУ?

СБУ отримала усі матеріали. Я чекаю від них документи, наприклад, на відсторонення від займаної посади пана Суса, який був одним із учасників конфлікту. Це не означає, що він винен. Я також думаю, що буде представлення до НАБУ й інших учасників, хто застосовував силу. Так буде правильно! Перестаньте думати, що в НАБУ – янголи, а в ГПУ – демони! Не всі янголи і не всі демони.

Фото: 24tv.ua

Хочу нагадати, що керівництво НАБУ до цього 13-15 років працювало в ГПУ. Так-так, саме в цій ГПУ. Щоправда, вони пройшли конкурс. А значить – це кращі з тих, хто працював в ГПУ. В нинішній Генпрокуратурі залишилися люди, які отримують в 7-8 разів меншу зарплату і, тим не менш, дають півтори сотні резонансних справ з багатьма десятками затриманих, до яких руки взагалі до мого приходу не доходили. Та й в НАБУ наразі руки не багато до кого доходять. Без іронії. Я за те, щоб в НАБУ робили свою справу. Щоб в ГПУ, СБУ, МВС, в фіскальних органах робили свою справу. Нехай її роблять в конкуренції.

Наразі судді (затримання суддів  С.К.) – компетенція НАБУ, і коли, наприклад, СБУ виходить на суддю, Антикорупційне бюро вважає, що справа має перейти до них. Скажіть мені, чому? В НАБУ  500 детективів із зарплатами в десятки тисяч гривень. Чому поліцейський із зарплатою в 3000 грн, СБУшник – в 4000 грн, має передавати цю справу туди? Чому він сам не може реалізувати, якщо не зарплату, то, принаймні, гордість за свою роботу?!

Заздрите?

Ні! НАБУ має робити свою роботу.

А Президент повинен вас мирити, як колись Шокіна із Сакварелідзе?

Ні. Я домовляюся з ними (НАБУ  С.К.) спокійно. Немає жодних конфліктів. Якщо є безпосередні факти, 500 детективів мають не чекати, що за них щось зроблять поліцейські або фіскали, або СБУшники. Потрібно робити свою роботу! Вибачте, у них зарплата величезна! І повноваження колосальні! Робіть свою роботу, хлопці!

Якщо СБУ, поліція або фіскали виходять на чиновників категорії А, закон дає мені, як генпрокурору, право встановити підслідність за цими службами. І це нормальне змагання двох систем, які будуть працювати на один суспільний результат. НАБУ дасть 10 суддів-хабарників? Молодці! Я завжди їх підтримаю! Коли вони взяли суддю Чауса, я аплодував. Коли його втратили – він втік від спецназу НАБУ – я разом з ними, дійсно, розчарувався. Жодного злорадства, серйозно! Бо ми за Чаусом і за Іванющенком полюємо не менше, як вони. А якщо СБУ візьме 5 суддів? А якщо поліція візьме 15 суддів? А якщо фіскали візьмуть 10 суддів? Чому ми вважаємо, що це якась заздрість? Це нормальна, здорова робота усіх силових структур.

«Вакарчук телефонував мені щодо Уткіна»

Повернемося до названих вами прізвищ. Зокрема, Володимира Гуцуляка  керівника Департаменту ГПУ з розслідувань особливо важливих справ у сфері економіки. 24 серпня Президент присвоїв йому класний чин державного радника юстиції 3 класу. Це той самий Володимир Гуцуляк, котрий брав участь в історії з НАБУ, який здійснював обшуки в ІТ-компанії Євгена Уткіна. Своєрідна така форма заохочення…

Це той самий Гуцуляк, який повернув державі 980 га землі під Ірпенем. Це той самий Гуцуляк, який порушив справ проти нафтогазових компаній Злочевського не менше, ніж проти Онищенка. Це той самий Гуцуляк, який розслідує інші справи в багатьох регіонах країни. Я думаю, що ближчим часом ви ще багато почуєте про Гуцуляка. Годі шукати в ГПУ тільки демонів!

Щодо обшуків Уткіна (бізнесмен, засновник та президент hi-tech холдингу KM Core, в одній з компаній якого ГПУ влаштувала обшук за справою “Укргазвидобування”  С.К.). Ми зустрілися з ним. Поговорили.

Він і з Президентом зустрічався.

Так, знаю. Він приходив до мене, але я був за кордоном і не встиг зустрітися з ним швидше за Президента. В той день мені телефонували всі: від Вакарчука до багатьох депутатів.

Фото: 24tv.ua

Вакарчук телефонував з приводу Уткіна?

Так. З паном Уткіним я зустрічався, ми знайшли спільну мову, порозуміння. Є проблемні питання, які потрібно з’ясувати.

Пов’язані з «Укргазвидобуванням»?

По відносинах між ІТ-концерном і «Укргазвидобуванням». Бо програми, яку ІТ-концерн продав, до сих пір в «Укргазвидобуванні» немає, вона не встановлена. І виникає питання: хто підписав акт прийому/передачі? Хто змахлював?

Не можна взагалі вважати, що до когось не можуть зайти (силовики  С.К.). Питання в іншому: я визнаю, що захід в цю компанію був з помилками. Замість того, щоб зайти до конкретно вказаного (в судовій постанові  С.К.) приміщення, пішли в інше.

Дверима помилилися?

Не тільки. В цій компанії багато офісів. Звичайно, дії (силовиків  С.К.) були, скажімо так, далекі від ідеальних. Я маю можливість дорікнути «своїм» і не збираюсь нікого покривати.

Насправді, схожі перевірки ІТ-компаній останнім часом набувають масового характеру. В силу обставин, саме цей випадок став резонансним, але схожих - дуже багато.

Пан Уткін для мене  герой української економіки, але купівля неіснуючих ІТ-послуг – один із варіантів виведення грошей з державних компаній. Якби це були взаємовідносини між бізнесом, я б точно заборонив цей захід. Я взагалі вважаю, що до середнього класу, в нинішніх умовах, не можна заходити з економічними перевірками. Крім одного варіанту – якщо при цьому є підозра щодо викрадення державних коштів.

Тут мала місце операція між приватним сектором і величезною державною компанією. 60 мільйонів гривень, за тим курсом. Тим більше, що в мене було звернення «Укргазвидобування» – державної компанії – перевірити це. Як ви собі уявляєте, що генпрокурор напише на зверненні “Забороняємо”?

Якщо вже ви згадали про Бучу, Ірпінь та 980 га лісу, питання по них. Обшуки проводились достатньо гучно

Обшуки ми завжди поводимо тихо. Це вже журналісти були голосними.

Фото: 24tv.ua

За наявною інформацією, не оголошено підозру, зокрема, мерам Ірпеня та Бучі. Чому? І чи будуть вони оголошені?

Кожна кримінальна справа – послідовність певних процесуальних дій. Для того, щоб оголосити підозру, треба виявити предмет розкрадання та дати йому оцінку. На початку ми зіштовхнулися з величезною проблемою  не могли отримати кадастрові номери 980 га лісу  всі вони були спалені, як і справи. Зловмисники розраховували на те, що ми нічого не зможемо зробити, але ми змогли. Відновили кадастрові номери кожної маленької діляночки усіх 980 га вкраденого лісу. Зараз проводимо експертизу. Як тільки загальна ціна буде встановлена, обоє зловмисників отримають підозру, потім – підуть до суду.

Мери Бучі та Ірпеня, відповідно?

Так.

Якщо вони до того часу не залишать територію України.

Залишать  будуть затримані Інтерполом. Тут не вдасться сховатися за будь-яким політичним мотивом. Я б їм цього не рекомендував. Я запропоную піти на угоду зі слідством: прийти і визнати свою вину. Вона – очевидна. За законом, ліс тоді не міг виділяти ніхто, окрім Кабміну. Зрозуміло особистий інтерес одного зі зловмисників: він виділяв землю не просто всім охочим - знайомим і вельможам з Києва, але й своїм близьким. Відповідно, укладіть угоду ( зі слідством  С.К.), компенсуйте певну частину збитків державі - всю неможливо, це колосальні кошти, до того ж, ми землю повернули. Віддайте свої незаконні доходи, відбудьте якийсь невеликий термін покарання, встановлений судом, але менший, ніж передбачається статтею, і все буде гаразд. Ні? До 10 років (ув’язнення  С.К.).

«Так, до Суса є питання»

У вашій команді є ще одна одіозна людина...

А хто був перший, я не зрозумів?

Гуцуляк.

Ви вважаєте його одіозним? Я категорично це спростовую.

Можливо, в нього просто імідж поганий?

А, може, ви користуєтеся чорно-білою інформацією? Чому ви вважаєте, що той, хто веде справу Онищенка – герой? А той, хто веде таку саму, газову, з однаковими збитками справу по Злочевському – демон? Чому ви вважаєте, що НАБУ – прекрасна організація?

Хіба я вважаю? Я запитую.

Їхній керівник спецназу бив в пах полковника-начальника департаменту, а винен цей полковник? Він сам схопив цей чобіт і себе ним штовхав?

Фото: 24tv.ua

Щось ця розмова виводить вас з рівноваги.

Так, мене виводить із себе, бо люди працюють навіть уночі! От де, наразі, думаєте, департамент військових прокурорів, департамент Гуцуляка (розмова відбувалася після 22:00  С.К.)

А Дмитро Сус де?

Всі на роботі. Розумієте, уночі. Так, до Суса є питання.

Є.

Я ніколи не звертався до НАБУ з проханням його притягнути (до відповідальності  С.К.). Підозру на стіл – в той самий день він буде звільнений. Немає підозри? Хай працює. Він дає результат.

Ще одне кадрове питання і міняємо тему. Ваші заступники на сьогоднішній день  Дмитро Сторожук, Євген Єнін, Анжела Стрижевська, Назар Холодницький, а також пани Матіос та Столярчук, правильно?

Так.

Матіос і Столярчук залишилися у відомстві від попереднього генерального прокурора. Ви дали їм 100 днів  на результат, далі  али прийняти рішення щодо не/звільнення. Сто днів минули, Матіос і Столярчук працюють. Чи означає це, що ви позитивно оцінили їхню роботу?

Матіос виконав взяті на себе зобов’язання в справах Курченка і Клименка. Лише одна справа по Клименку - за даними експертів - показала 40 млрд доларів збитків! Вона доводить: банда Януковича за два роки правління вкрала річний бюджет країни. Тільки за однією справою. Якщо ви думаєте, що я зупиню її шляхом зміни слідчого, ви помиляєтесь.

Матіос показав свою ефективність в тому, що зумів  всупереч балачкам – оголосити підозру міністру оборони РФ, раднику Президента Росії за розв’язання сепаратистських погромів, а потім і ведення агресивної війни на території України. Я вважаю, що він заслуговує на підтримку за це. Чи має він негатив? Має. Я з першого дня стикаюся з проблемою…

Тепловізора?

Ні. З проблемою масових зауважень до ведення слідства щодо військовослужбовців. В деяких випадках я ці звернення реалізовую, міняючи попередньо прийняті рішення. Наприклад, Волинська 51 бригада, яка була огульно звинувачена в невиконанні наказів. Ми змінили підхід слідства і було дуже приємно отримати від хлопців подяку.

Але бувають й інші випадки, наприклад, по справі батальйону «Торнадо», коли є покази потерпілих про знущання, зґвалтування і навіть вбивства, коли за таку роботу мало хто хоче братися, а підозрювані зі своїх кліток поливають рідким лайном прокурора, який вийшов з Криму, залишився українцем.

Вдумайтеся, це робить людина, котра підозрюється у зґвалтуванні і вбивствах! І хто захоче піти працювати до таких прокурором? Мало хто. Треба цінувати людей, які виконують таку роботу – важку й не дуже суспільно приємну. Їх очолює Матіос – людина складна, з плюсами й мінусами. Але плюсів більше.

Фото: 24tv.ua

Що зі Столярчуком?

Міняти слідство – річ дуже відповідальна. Хтось новий повинен кілька тижнів, місяців входити в курс багатьох справ. Столярчука я зміню в той момент, коли буду знати когось, хто працюватиме краще за нього. Я шукаю, кажу відверто. Юрій Васильович (Столярчук  С.К.) зараз у відпустці, в якій давно не був. Я дуже добре до нього ставлюся, але шукаю більш сильного заступника зі слідства. В момент коли знайду – і він, і ви про це рішення будете знати.

«Грановський проконсультував мене по офшорних схемах близька 10 нардепів»

Нещодавно ви відвідали з робочою поїздкою Кіпр, в ній вас супроводжував ще один одіозний персонаж - народний депутат Олександр Грановський.

Мене супроводжував мій заступник – Єнін, народний депутат Грановський зустрічав нас уже там.

Навіщо він вам знадобився?

Мені потрібна була дуже швидка зустріч із генеральним прокурором, міністром юстиції і начальником поліції Республіки Кіпр. Пан Грановський, який має контраверсійну репутацію, і це правда, проконсультував мене по офшорних схемах близька 10 народних депутатів. І це мені потрібно. Крім того, його знайомі адвокати грецького походження посприяли організації цього візиту.

Який цікавий у нього досвід з офшорами. Вам не видається це дивним?

Ні. Якщо хтось принесе компромат на самого Грановського – я також буду вдячним і обіцяю взяти його (автора компромату  С.К.) у наступне своє відрядження.

Єгор Фірсов передавав вам такі матеріали по «Skymall» (у них фігурує прізвище Грановського  С.К.).

Вони не мають відношення до офшорних компаній конкретно Грановського. «Skymall» розглядається. Справа була в НАБУ, зараз знову повернулася до нас. Слідство проводиться. Якщо хтось дасть мені інформацію щодо будь-якого серйозного фігуранта з офшорними схемами, обіцяю всіх брати з собою у відрядження.

В якому статусі Грановський знаходився з вами на Кіпрі ?

Кожен народний депутат має право бути в складі будь-якої урядової делегації.

Ви б уже радником оформили чи що?

Немає потреби мати його за радника.

Але ж він і так ним є по факту.

Ні, не є. Хочу запевнити, що в ГПУ немає ніякого “департаменту Грановського-Кононеко”. Це  журналістські штампи. Ні Кононенко, ні Грановський не мають права заходити в жоден кабінет ГПУ, окрім мого. Це правило я встановив ще до призначення (генпрокурором - С.К).

Фото: 24tv.ua

Заходити до кабінету генерального прокурора – вже достатньо, хіба ні?

Ви помиляєтеся. Зі мною не домовишся. На їхнє щастя, вони й не пробували. Але походи по слідчих, по департаментах здійснює наразі виключно депутат Лещенко, який чомусь присвоїв одному департаменту прізвище Грановського, а іншому – своє прізвище ніяк не хоче подарувати. Я вимагаю, щоб усі депутати були тільки в моєму кабінеті.

Смішно. Депутати, будь ласка, проходьте до кабінету генерального прокурора.

Так і є. Щодня на зустріч просяться чоловік 15. Я можу приймати лише 10. Проте категорично вимагаю, щоб депутати перестали ходити до слідчих і прокурорах, хіба що за викликом. Їм там нема чого робити.

Повернемося до візиту на Кіпр…

Якщо хтось скаже, що на Кіпрі я робив щось не так, будь ласка. Але це дає суспільний результат. Не через 10 років, а вже найближчим часом. За результатам цієї поїздки два мільйона українських коштів там було заарештовано.

Так, одного з українських бізнесменів. Кого саме?

Я не можу цього сказати.

Справа (кримінальне провадження  С.К.) проти нього є?

Звичайно.

Скільки загалом українських грошей на Кіпрі? Я розумію, що конкретну цифру назвати неможливо, але хоч приблизно.

Їх там немає. Кошти оформлюються на Кіпрі, але йдуть далі - в інші країни. Під час мого візиту мене цікавили три справи, окрім них - ви маєте змогу це перевірити - жодні теми не обговорювалися.

Перша справа – гроші Арбузова - 1,5 мільярди доларів, що знаходяться під арештом в Україні. Ми не можемо їх забрати в бюджет, поки не впевнимося, що офшори, на яких вони зберігаються, пов’язані з Арбузовим. От мене і цікавить інформація від Кіпрського міністерства юстиції, хто є бенефіціарами шістьох компаній, які мають юрисдикцію Кіпру.

Позиція друга – справа «Укртелекому». Тупішої операції придумати не можна. Кіпрська компанія платить кількасот мільйонів гривень за приватизацію «Укртелекому», потім під його заставу бере кредит в одному з українських банків на ту саму компанію, і гроші виводяться - фініта. «Укртелеком» фактично дістався зловмисникам безкоштовно.

Це Льовочкіну «привіт»?

Кіпр скаже мені, хто бенефіціар цієї офшорної компанії – ми дізнаємося, кому передавати вітання. Хто б це не був, хай би навіть Грановський, – людина буде моментально під наглядом Генеральної прокуратури України.

І третя позиція?

Так звані нафтобурові платформи, які в народі називають «вишками Бойко». В даному випадку мене цікавлять не тільки бенефіціари, але й рух коштів через компанію, вартість вишок, які при кожному проходженні збільшувалася до астрономічних показників.

Ось ті справи, які цікавлять генпрокурора України.

Фото: 24tv.ua

Була інформація про те, ще ви шукали на Кіпрі активи фігуранта “газової справи Онищенка” Валерія Постного. Це відповідає дійсності?

Ні. Ми домовилися про конкретний результат по трьох питаннях. В нас ще десятки запитів, але є непорозуміння між текстами запитів із нашими колегами. На жаль, пострадянська юридична школа не співпадає з термінологією і з культурою британського права, яким користується Кіпр та, власне, більшість європейських країн. Ми прийняли рішення, що я відряджаю двох працівників – слідчого та спеціаліста міжнародного права – на Кіпр. З наступного року один з них стане працівником нашого посольства.

Він буде попередньо спілкуватися із співробітниками кіпрського міністерства юстиції, генпрокуратури і поліції, узгоджувати тексти, щоб усім було зрозуміло, чого ми хочемо та якої відповіді потребуємо. Правові рішення надходитимуть по дипломатичних каналах. Обидві сторони визнали цю пропозицію найкращим варіантом, підтримав її і міністр закордонних справ пан Клімкін.

Оскільки ми вже згадали Онищенка, скажіть, чому 21 день вносились правки до винесеної йому підозри? Що то за правки були? Це – запитання від Віталія Шабуніна.

Я можу надіслати вам текст, побачите різницю між двома етапами правок. Якби перед тим, як подавати подання у Верховну Раду, пан Холодницький прийшов з підозрою до Генеральної прокуратури, ми б одразу подали (до ВР  С.К.) узгоджений варіант.

Ці неузгодженості дали Онищенку втекти.

На жаль, в тексті Холодницького були проблемні місця. Наприклад, пан Онищенко фігурував там як лідер організованого злочинного угрупування, а треба написати організатор. Такого поняття як «лідер» в кримінально-процесуальному кодексі немає. Це означає, що справа буде розвалена. Я, звичайно, не є спеціалістом з цього питання – вичитували текст і вносили правки наші фахівці, після чого відали його САП. САП знову приніс (варіант постанови  С.К.) і знову виявили проблеми.

З якими некваліфікованими людьми ви змушені працювати!

Ні, люди нормальні. З часів «Майстера і Маргарити» нічого не змінилося: «Люди, как люди, их испортил квартирный вопрос».

Ви сказали, що пан Грановський надав схеми офшорів десяти чинних нардепів, кого він заклав, відкрийте таємницю.

Фото: 24tv.ua

Це - таємниця слідства, не можу. В день я отримую півтора десятки листів. За одним із них – пана Шабуніна – прошу наразі відкрити кримінальну справу, не повірите на кого, на міністра внутрішніх справ Авакова. Тому що всі однакові. Всі звернення в Генпрокуратуру мають однаковий процесуальний статус.

Якщо вважати це стукацтвом, ми будемо жити в країні Кучми, де ніхто ні за що не відповідав, і всім було добре. Я хочу жити в іншій країні, де будь-яке повідомлення про порушення закону, підписане конкретним прізвищем, має бути перевірене, і – в разі наявності підстав – фігуранта буде притягнуто до відповідальності.

Наразі по комусь з десяти нардепів проводиться перевірка, чи, може, вже заведені справи?

Поки лише перевірка.

«Справа, де фігурує Новінський – вона проти Януковича»

Наступне питання стосується справ церковних, зокрема, позбавлення волі митрополита Драбинка у 2013 році - з метою тиску на Блаженнійшого Володимира, нині вже покійного.

Не зовсім так. Позбавили волі і самого Блаженнійшого Володимира, нині покійного, і його найближчого соратника митрополита Драбинка.

По цій справі допитувався пан Новінський, як свідок. Мені відомо, що 1 вересня в нього була очна ставка з паном Драбинком. Чи є вірогідність того, що Новінський проходитиме у справі підозрюваним?

Ця справа – проти Януковича. Згідно з даними слідства, саме Янукович дав наказ колишньому міністру внутрішніх справ Захарченку позбавити волі Блаженнійшого Володимира і митрополита Драбинка з метою примусити покійного предстоятеля Української православної церкви Московського патріархату скласти повноваження на користь наближеної до Януковича особи.

Антонія Паканича.

Так. В якості свідка допитаний також і нинішній предстоятель Московського патріархату митрополит Онуфрій та ще багато людей.

Очна ставка (Новінського та Драбинка - С.К.) дійсно була. Драбинко вказує на речі, які можуть змінити процесуальний статус народного депутата Новінського зі свідка на підозрюваного. За результатами допитів ще кількох важливих осіб ми прийматимемо рішення щодо цього. Будуть підстави – буде звинувачення.

Наразі ж точно є підстави для притягнення до відповідальності колишнього президента України Віктора Януковича, який доцарювався до того, що вирішив керувати не тільки Конституційним судом, парламентом, Кабміном, олігархами, але ще й Українською православною церквою Московського патріархату.

Щоб поставити її (церкву  С.К.) собі на службу іменем виборів 2015 року.

Абсолютно вірно.

Плануєте заочно засудити Януковича за цією справою?

Не виключаю цього. Він, Захарченко і Коряк можуть бути засуджені заочно, а безпосередні виконавці цього злочинного наказу - очно.

Коряк і Захарченко знаходяться у розшуку за цією справою. Вірно?

Так.

Фото: 24tv.ua

Так представлення на зняття депутатської недоторканості з Новінського готове?

Будуть підстави – воно буде внесено.

Його можна назвати новим Єфремовим?

Ні. В нас вже є Єфремов, навіщо нам ще один? Їхні справи абсолютно різні. Єфремов підозрюється у скоєні злочину проти територіальної цілісності.

Я мала на увазі масштаб політичних фігур.

Можливо, за масштабами вони однакові, але де ви бачили, щоб шахи оцінювали за вагою?

Ваш заступник, пан Єнін анонсував гучні затримання по справі Єфремова найближчим часом. Мовляв, не Медяником єдиним. Підтверджуєте це?

Так, ми працюємо над фактами, які можуть дати ще ряд голосних затримань, в тому числі, народних депутатів.

Політичними колами шириться версія, що претензії до Новінського можуть бути своєрідним «привітом» його старшому партнеру  Рінату Ахметову.

Це не пов’язані справи.

Наскільки я знаю, влітку низка топ-менеджерів пана Ахметова допитувалися по справі про сепаратизм.

Є така справа. Але пан Ахметов безумовно буде допитаний і по інших.

Детальніше, будь ласка.

Справи стосуються економічних підозр і газового ринку. Була справа Злочевського, справа Онищенка, вони нічим не відрізняється від справи “Укргазнафтовидобування” щодо ринку перевезень. Ще з 2005 року в моїй голові засіло питання: чому 20 тисяч державних вагонів використовується приватною компанією, наприклад. І таких питань багато.

Ахметов буде допитаний по “Укргазнафтовидобуванні”?

Особисто – ні. Засновник або акціонер компанії не допитується щодо дій менеджменту.

З Ахметовим у вас розрахунки ще з 2005 року...

Ми добре знайомі.

Чай разом пили, а ви до нього на БТР в гості їздили.

Чай разом пили, на БТР я не їздив, а він не зустрічав.

В березні 2015 року народні депутати ініціювали перевірку правомірності надання українського громадянства пану Новінському. Чи була така перевірка проведена і що думає слідство з цього приводу?

Перевірка була проведена дуже формально. Слідство знову вивчає законність надання громадянства (Новінському – С.К.), і здається мені, що умови (надання громадянства,  С.К.) були виконані не всі.

Тобто йому варто очікувати неприємностей ще й з цього боку?

Якщо людина порушує закон, вона повинна постійно очікувати на неприємності.

Фото: 24tv.ua

Синодально-просвітницький відділ УПЦ зробив заяву, офіційно вона називається “Роз’яснення навколо кримінальної справи такої-то”. В ньому вказано дослівно наступне: “Неодноразові виклики у Генпрокуратуру архієреїв УПЦ дають серйозні підстави говорити про тиск на служителів УПЦ зі сторони силових структур”.

Дуже печальна заява.

Чому?

Я декілька разів був у Блаженного Володимира та один чи два рази на Синоді, бачив яка, атмосфера любові та поваги тоді демонструвалася цими ж людьми...

Слухайте, ви викликали Онуфрія на допит і очікуєте після цього якоїсь іншої реакції?

Я не розумію, як люди, котрі вважали Блаженнішого митрополита Володимира найкращим главою церкви, сьогодні можуть заперечувати проти притягнення до відповідальності тих, хто фактично доводив його до дострокової смерті. Коли я вийшов з в’язниці, робив чергову операцію в тій же лікарні, де перед смертю перебував митрополит Володимир...

Клініка «Оберіг».

Так, ми лежали на одному поверсі, в одному коридорі. Я ходив до нього - він був у край важкому фізичному стані.

Я пам’ятаю.

Я бачив, що цю людину практично достроково довели до смерті. У Драбинка забрали всі медичні документи (щодо стану Блаженнішого, – С.К.).

…Наголошую: у нього забрали усі записи про історію хвороби Володимира. Ви ж розумієте, як можна лікувати пацієнта.

За мотивами цього буде порушена справа?

Ні, це один із фактів, який встановило слідство. Він доводить умисел і методи, що були застосовані для усунення Володимира.

Далі буде.

Соня КошкінаСоня Кошкіна, Шеф-редактор LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram