ГоловнаПолітика

У Києві почався суд над "свободівцями" у справі про заворушення біля Ради (оновлено)

На лаві підсудних - Сиротюк, Швайка, Леонов, Сабій.

Фото: Олександр Рудоманов

У Києві 13 вересня розпочинається судовий процес у справі про заворушення біля Верховної Ради, які відбулися 31 серпня 2015 року.

Як повідомляє кореспондент LB.ua, біля будівлі Подільського суду Києва, де розглядатимуть справу, зібралося близько 100 прихильників підозрюваних, ще приблизно 40 осіб зібралися всередині.

Обставини справи розглядатиме колегія суддів на чолі з Василем Бородієм.

Фото: Олександр Рудоманов

Усього у справі проходять 15 фігурантів, переважно "свободівці": Юрій Сиротюк, Ігор Швайка, Едуард Леонов, лідер київського осередку Ігор Сабій, депутат Кіровоградської облради Максим Дескат, депутат Хмельницької облради Віктор Бурлик, депутат броварської міськради Сергій Бойко, заступники голови одеського обласного осередку Костянтин Василець і Гліб Громов, лідер "Чорного комітету" Богдан Тицький і інші.

Їм закидають вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 294 (масові заворушення), ч. 2 ст. 342 (опір представникові влади, працівникові правоохоронного органу) ч. 2 ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) і ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.

Оновлення. У зв'язку з неявкою двох підсудних - Володимира Райфа і Ігоря Плохого - суд відкладено на 23 вересня.

Під час судового засідання стало відомо, що Райф переховувався від слідства, був заарештований, потім переведений під домашній арешт і знову втік. Знайти його не можуть. Плохому також надіслали повістку, але він її не отримав.

Нагадаємо, 31 серпня 2015 року Верховна Рада в першому читанні 265 голосами схвалила президентський законопроект про внесення змін до Основного закону країни в частині децентралізації влади.

Після цього біля будівлі парламенту почалися сутички мітингувальників, які виступали проти голосування за законопроект, з правоохоронцями. У результаті заворушень і вибуху гранати загинули четверо нацгвардійців, постраждали більш ніж 130 правоохоронців.

Одним з організаторів мітингу виступила "Свобода", а гранату кинув близький до партії боєць батальйону "Січ" Ігор Гуменюк. Його затримали за гарячими слідами. Пізніше було затримано його друга, бійця добровольчого батальйону "Карпатська Січ" Сергія Крайняка. За версією прокуратури, Крайняк запалив димову шашку, щоб допомогти Гуменюку здійснити вибух біля парламенту і сховатися.

Крайняка і Гуменюка судять за тероризм окремо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram