ГоловнаПолітика

Прокуратура висунула звинувачення у справі проектування "Арени Львів"

Халатність чиновника коштувала Львову понад 27 млн грн.

Прокуратура висунула звинувачення у справі проектування "Арени Львів"
Фото: stadion.lviv.ua

Прокуратура Львівської області направила до суду обвинувальний акт чиновнику, який затвердив позитивний висновок щодо проекту будівництва стадіону "Арена Львів". Керівника філії держпідприємства "Спеціалізована державна експертна організація - Центральна служба Української державної будівельної експертизи" у Львівській області звинувачують у неналежному виконанні службових обов'язків.

Під час розслідування кримінального провадження встановлено, що директор філії не забезпечив належне проведення комплексної державної експертизи проектної документації "Будівництво стадіону на вул. Стрийській - Кільцевій дорозі в місті Львів" (стадіону "Арена-Львів", - ред), - йдеться в повідомленні прес-служби прокуратури.

Зокрема, прокуратура ставить начальнику філії те, що він не перевірив проектну документацію на відповідність чинному законодавству України, затвердивши позитивний комплексний висновок державної експертизи.

Надалі на підставі зазначеного висновку Управління капітального будівництва департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради здійснило оплату за виготовлення проектної документації в сумі понад 37 млн грн.

У межах кримінального провадження була проведена інженерно-технічна експертиза. За її результатами, позитивний комплексний висновок державної експертизи з проекту перезатвердження "Будівництво стадіону на вулиці Стрийській - Кільцевій дорозі у м. Львів" не відповідає вимогам Державних будівельних норм України, згідно з якими вартість проектно-вишукувальних робіт мала становити лише 10,6 млн грн.

У зв'язку з цим прокуратура вважає, що інтересам територіальної громади Львова завдано матеріальних збитків на загальну суму понад 27 млн грн.

Згідно з чинним законодавством, за такі дії передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

"Арену Львів" відкрито 29 жовтня 2011 року. На стадіоні проходили матчі Чемпіонату Європи з футболу в 2012 році.

Після Євро-2012 стадіон довгий час не експлуатувався. Через високу орендну плату "Карпати" відмовилися переїжджати на сучасний стадіон. Рідкісні матчі збірних України (2-5 на рік) не могли виправити ситуацію. Як підсумок, арена накопичила борги (зарплати співробітників, вода, електрика і так далі). У 2014-му році "Шахтар" перебрався на "Арену" і практично врятував стадіон від банкрутства. На арені проводилися матчі Прем'єр-ліги і ЛЧ. Також у Львові грала збірна.

На початку 2015 року "Шахтар" і "Арена" підписали новий договір про оренду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram