ГоловнаПолітика

Росія голосуватиме проти виділення Україні третього траншу МВФ

Голос РФ не буде визначальним.

Росія голосуватиме проти виділення Україні третього траншу МВФ
Антон Силуанов
Фото: www.ntv.ru

Представник Росії в Міжнародному валютному фонді буде голосувати проти виділення Україні третього траншу, заявив сьогодні міністр фінансів РФ Антон Силуанов.

"Наша позиція була відкритою, і ми сьогодні дамо розпорядження нашому представнику в МВФ, що під час розгляду питання про надання траншу Україні ми будемо голосувати проти цього рішення, тому що вважаємо, що його ухвалено не відповідно до правил. У висновку МВФ сказано, що всі умови для отримання траншу були виконані. Таке твердження, на нашу думку, є безпідставним і створює умови для таких прецедентів у подальшому", - сказав він.

Зокрема, Силуанов вказав на невирішеність питання з так званим "кредитом Януковича", за яким Україна винна Росії 3 млрд доларів.

Збори директорів МВФ, на яких розглядатимуть питання третього траншу для України, відбудуться в середу, 14 вересня.

Представник Росії в раді директорів МВФ - Олексій Можин. Згідно з квотним принципом, він представляє тільки 2,60% голосів у Фонді. Для прикладу, частка голосів США - 16,54%, спільна частка Німеччини, Франції і Великобританії - ще 13,51%.

У квітні 2014 року МВФ затвердив кредитну програму для України на $17,01 млрд, після чого перерахував два транші - на $3,19 млрд і на $1,39 млрд. У 2015 році замість програми stand by була розпочата програма EFF (триває довше).

Востаннє Україна отримувала транш від МВФ у серпні 2015 року. Остання місія фонду працювала в Україні з 10 по 18 травня 2016 року, після чого заявила, що фонд розгляне виділення Україні чергового траншу в липні. Однак збори ради директорів було відкладено аж до середини вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram