ГоловнаПолітика

Дещиця: ЄС готовий будувати нові пункти пропуску на кордоні з Україною

Черги на кордоні після скасування віз можуть дуже збільшитися.

Дещиця: ЄС готовий будувати нові пункти пропуску на кордоні з Україною
Андрій Дещиця
Фото: EPA/UPG

Посол України в Польщі Андрій Дещиця заявив про готовність Європейського Союзу фінансувати будівництво нових пунктів пропуску на кордоні з Україною.

Про це він розповів в інтерв'ю Wschodnik.pl, коментуючи проблему черг на кордоні між Україною та Польщею.

Посол нагадав, що 2015 року між Україною і Польщею було підписано кредитний договір на розвиток прикордонної інфраструктури і пунктів пропуску на спільному кордоні. "Передусім нам потрібно використовувати можливості, які є зараз. У нас вісім контрольно-пропускних пунктів, які можна розширювати або вдосконалювати. На це є гроші з кредиту, який Польща погодилася видати Україні, - це 100 млн євро. Тепер від України залежить, коли будуть запропоновані проекти для фінансування за цим кредитом", - сказав Дещиця.

Він додав, що також потрібно скорочувати терміни перевірок на кордоні, звести до мінімуму зловживання і покращувати транспортну інфраструктуру. "Мова йде про якість покриття і пропускну здатність наших доріг, які ведуть до кордону. Тому що, наприклад, до пункту пропуску Корчова - Краковець веде трисмугова автострада Корчова - Краковець, а далі залишається тільки одна смуга. Очевидно, що там буде корок", - пояснив посол.

При цьому Дещиця підкреслює, що питання радикально вирішити може тільки збільшення кількості пунктів пропуску.

"Наведу простий приклад: на польсько-німецькому кордоні перед вступом Польщі в ЄС було 48 пунктів пропуску, на українсько-польському кордоні - вісім. А довжина кордону і кількість людей, які його перетинають, - приблизно однакова. Це вшестеро менше. Отже, якби ми зробили так само, то ці черги просто розчинилися б", - сказав Дещиця.

Посол додав, що всі країни "Вишеградської групи", які мають спільний кордон з Україною, розуміють необхідність збільшення пропускної спроможності пунктів пропуску, особливо в переддень введення безвізового режиму.

"Лідери цих країн готові навіть власним коштом і за кошти Європейського Союзу будувати нові пункти пропуску через кордон на наших спільних кордонах", - сказав Дещиця.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram