ГоловнаПолітика

Україна заборонила РФ проводити вибори в Держдуму на своїй території (оновлено)

Порошенко доручив Клімкіну повідомити про це в Москву.

Україна заборонила РФ проводити вибори в Держдуму на своїй території (оновлено)
Фото: Макс Требухов

Україна заборонила Росії проводити вибори в Державну думу на своїй території. Про це повідомив прес-секретар президента Святослав Цеголко.

"Президент доручив міністру закордонних справ проінформувати Москву про неможливість проведення російських виборів на території України", - написав він у твіттері.

Російські вибори відбудуться 18 вересня. Офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова сказала, що планується сформувати виборчі дільниці в посольстві Росії в Києві і генеральних консульствах в Одесі, Львові та Харкові. Дипломатичні представництва є об'єктами, на які поширюється принцип екстериторіальності.

Крім того, обирати своїх представників до Держдуми будуть жителі окупованого Криму і Севастополя.

8 вересня Верховна Рада України звернулася до парламентів іноземних держав, парламентських асамблей і міжнародних організацій із закликом утриматися від участі в спостереженні за ходом незаконних парламентських виборів в окупованому Росією Криму, а також не визнавати їх результати при будь-яких обставинах.

Оновлення. Директор департаменту політики та комунікації МЗС Олексій Макеєв пояснив, що рішення стосується приміщень дипломатичних і консульських служб РФ на території України.

Міністерство закордонних справ України висловлює державі-окупанту рішучий протест щодо намірів провести вибори на тимчасово окупованій території України - території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя", - заявив він у коментарі "Інтерфаксу-Україна".

Макеєв заявив, що такі дії суперечать міжнародному праву і є порушенням Росією міжнародних зобов'язань. "У зв'язку з цим проведення Росією виборів у приміщеннях дипломатичних і консульських служб РФ - неможливе", - сказав він.

Згідно з Віденською конвенцією про дипломатичні зносини, російські дипломатичні представництва повинні поважати законодавство держави перебування і не використовувати його приміщення в цілях, несумісних з функціями представництва, передбаченими законодавством і багатосторонніми та двосторонніми міжнародними договорами, учасницею яких є Російська Федерація.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram