ГоловнаПолітика

ГПУ повідомила про затримання Каськіва в Панамі

Слухання має відбутися протягом 48 годин.

ГПУ повідомила про затримання Каськіва в Панамі
Фото: bykvu.com

Колишнього голову Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислава Каськіва затримали в Панамі.

Про це повідомила прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган у Фейсбуці.

"Риба Каськів - у тенетах. Зі свіжою газетою", - написала вона.

Інформацію про затримання Каськіва підтвердив генпрокурор Юрій Луценко, передає РБК-Україна.

За його інформацією, слухання відбудеться протягом 48 годин.  Луценко також нагадав, що раніше Каськіва вже затримувала поліція Панами, але без оригіналу подання українською стороною, переданого дипломатичним шляхом, не було підстав для його повноцінного затримання. На цей момент оригінал документа передано панамській стороні.

"У разі його згоди на добровільну видачу, екстрадиція відбуватиметься за спрощеною процедурою і триватиме до 30 днів для узгодження всіх процедурних питань з українською стороною... У разі відмови Каськіва від добровільної видачі, за законодавством Панами, стороні надається 60 днів для захисту своїх інтересів  і подачі контраргументів на матеріали компетентних органів України. Однак панамська сторона запевняє, що наразі не бачить підстав для відмови у видачі Каськіва", - додав генпрокурор.

Луценко також наголосив, що на цей час у діях Каськіва на території Панами не виявлено порушень кримінального законодавства країни.

"У разі вчинення Каськівим кримінального злочину це не стане перешкодою для його видачі, оскільки Україна і Панама зможуть домовитися про подальше повернення громадянина України в Панаму для проведення суду і відбування покарання (така практика використовується при видачі громадян США)", - пояснив Луценко.

Нагадаємо, 18 серпня Луценко повідомив про затримання Каськіва в Панамі.  Україна передала в Панаму клопотання про видачу колишнього чиновника. 24 серпня Каськів заявив, що його не затримували - міграційна служба Панами нібито просто захотіла з'ясувати його статус при перетині кордону з Коста-Рикою. На доказ Каськів опублікував у Facebook фото зі свіжою газетою.

Генпрокуратура стверджує, що на Каськіва виставлена "червона картка" Інтерполу. Каськів це заперечує. У відкритому доступі на сайті Інтерполу інформації про розшук Каськіва немає.

Каськів з 23 грудня 2010 року по 15 березня 2014 року був головою Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України. За даними МВС, під керівництвом Каськіва Держінвестпроект "розпиляв" кілька сотень мільйонів гривень. Йому висунули підозру за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна) і ч. 2 ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу в рамках розгляду справи про розкрадання державних коштів у 2012-2013 роках на 7,5 млн гривень за укладеним Каськівим договором про надання рекламних послуг.

Він перебуває в розшуку, на його майно накладено арешт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram